1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seinäjoki

Seinäjoella päästään taas sirklaamaan tekojäälle

Seinäjoella luistelun harrastajat joutuivat olemaan koko viime talven ilman tekojäärataa. Tänä vuonna luistelijat eivät enää jää luonnonjäiden armoille, kun jääurheilukeskukseen saatiin uudet jäähdyttimet.

Seinäjoen jääurheilukeskuksen tekojäärata palvelee pian taas uusittujen koneiden ansiosta. Viime talvena jäätiin luonnonjäiden armoille. Kuva: Olli Koski / Yle

Seinäjoella päästään kohta jälleen tekojääradalle. Viime talvena Seinäjoella oltiin ulkona ainoastaan luonnonjään varassa, kun kylmälaitteistot rikkoutuivat täysin ennen jäädytyksen alkua.

Kuluneen vuoden aikana Seinäjoen Jääurheilukeskus on kokenut mittavan peruskunnostuksen, jonka aikana kaikki laitteistot on uusittu. Nyt näyttää siltä, että hokkarit voi vetää jalkaan viimeistään maananataina.

– Aikataulu näyttää hyvältä. Jäälle päästään viikonlopun jälkeen tai jos oikein hyvin menee, niin viikonloppuna. Mutta maanantaina viimeistään täällä on Pingu-luistelukoulu Seinäjoen Urheilijoiden luistelijoiden toimesta. Se on tavoite, sanoo vs. kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä.

Myös yleisöluisteluvuorot tulevat käyttöön jään valmistumisen jälkeen.

Uuden kylmälaitteiston avulla Seinäjoen Jääurheilukeskuksessa voidaan tuottaa jäähdytysenergiaa sekä tekojääradalle, jäähallille että ulkokaukalolle. Myös vaarallisen ammoniakin määrä on voitu pudottaa minimiin: uusissa laitteissa sitä on vain kymmenesosa vanhoihin laitteisiin verrattuna.

Seinäjoen vanhat laitteet olivat vuodelta 1983. Koneiden rikkoutuminen tiesi muun muassa sitä, että seinäjokelaiset pikaluistelijat eivät päässeet harjoittelemaan täysipainotteisesti huonon jäätalven vuoksi.

– Nyt saadaan taas jäädytettyä ja puitteet kuntoon, Mäkelä myhäilee.