Vanhan testamentin kymmenen käskyä sisältävä kivilaatta päätymässä huutokauppaan Yhdysvalloissa

Marmorilaatta on nimetty Israelin kansallisaarteeksi, joten ostajan on sitouduttava pitämään sitä yleisön nähtävillä.

kulttuuri
Vanhin tunnettu versio kiveen kaiverretuista kymmenestä käskystä.
Vanhin tunnettu versio kiveen kaiverretuista kymmenestä käskystä.Heritage Auctions

Vanhin tunnettu kiveen kaiverrettu versio Raamatun Vanhan testamentin kymmenestä käskystä tulee pian myyntiin huutokaupassa Yhdysvalloissa.

Vanhan testamentin mukaan Jumala antoi kaksi kivitaulua Moosekselle Siinainvuorella. Huutokauppaan on kuitenkin päätynyt marmorilaatta, joka on kaiverrettu vuosien 300 jKr - 500 jKr välisenä aikana. Laatta on kooltaan noin 63x57 senttiä ja se painaa 52 kiloa.

Kaikkein vanhin versio kymmenestä käskystä se ei ole. Eräät Kuolleenmeren kääröt ovat peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta, mutta ne on kirjoitettu papyrukselle tai pergamentille.

Nyt kaupattava laatta sisältää 20 riviä hepreansukuista samariaa.

Kymmenestä käskystä puuttuu yksi eli se, jossa kehotetaan olemaan lausumatta turhaan Jumalan nimeä. Sen sijaan laattaan on kaiverrettu kehotus rakentaa temppeli Gerizim-vuorelle, joka sijaitsee lähellä nykyistä Nablusin kaupunkia.

Laatta löytyi runsaat sata vuotta sitten

Käskylaatta löytyi vuonna 1913, kun Yavnahin kaupungin läheisellä rautatieasemalla tehtiin kaivauksia. Laatta siirrettiin pian yksityistaloon, jossa se päätyi lattialaataksi. Osa tekstistä hioutuikin pois laatasta.

Vuonna 1943 se toimitettiin arkeologeille, jotka esittelivät sen vuonna 1947 alan lehdessä kansainväliselle yleisölle.

1990-luvulla antiikkikauppias Robert Deutsch osti laatan, joka oli siihen mennessä jo päätynyt Israelin kansallisaarteiden listalle. Listaamisesta huolimatta Israelin viranomaiset sallivat kiven viemisen Yhdysvaltoihin vuona 2005. Siellä se päätyi ortodoksijuutalaisten pitämän Living Torah -museon kokoelmiin.

Huutokaupassa laatan lähtöhinnaksi on määritelty 250 000 dollaria eli noin 230 000 euroa. Lopullisen myyntihinnan uskotaan nousevan selvästi korkeammaksi.

Koska laatta on määritelty kansallisaarteeksi, on ostajan sitouduttava pitämään sitä yleisön nähtävillä. Se myydään Heritage Auctionsin (siirryt toiseen palveluun)huutokaupassa 16. marraskuuta.