Johanna Försti – mestaripelimannin tytär ja Soul Mama

Johanna Förstistä ei pitänyt tulla laulajaa. Eikä hän edes pitänyt laulamisesta. Sitten tuli soul ja vei hänet tähtiin.

musiikki
Johanna Försti hurahti soul-musiikkin opiskeluaikoinaan
Johanna Försti hurahti soul-musiikkin opiskeluaikoinaanHenkka Niemistö

Laulaja Johanna Försti on innoissaan näytön paikastaan Tähdet, tähdet tv-ohjelmassa. Tv-työ ei ole hänelle uutta, mutta huomion keskipisteenä olo on. Tällä kertaa hän on itse parrasvaloissa. Aiemmin hän on laulanut muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman orkesterissa.

Johanna Förstin lisäksi muita naisia ei kilpailussa ole enää jäljellä. Kuningattaren rooli kuitenkin passaa – sekä lavalla että pukuhuoneessa.

– Olen aivan kuningattarena, yksin omassa pukuhuoneessani. Siellä on hirveästi esiintymisvaatteita, paljon tavaraa ja tilpehööriä. Ja sitten minä olen ihan ylhäisessä yksinäisyydessä, upeassa isossa pukuhuoneessa. Se on niin ihanaa, saan olla leidi, Johanna Försti huokaa.

Vaikka Johanna Försti pitääkin kuningattaren roolistaan, souldiivan kruunua hän ei kutreilleen ota.

– En ole mikään souldiiva. Beyonce on souldiiva. Mä olen Soul Mama. Siinä on vissi ero, hän alleviivaa.

Laulajaksi sattumalta

Johanna Försti varttui musikaalisessa kodissa Evijärvellä, Etelä-Pohjanmaalla. Laulajan urasta tai bändihommista hän ei kuitenkaan koskaan haaveillut. Se, että hänestä ylipäätään tuli laulaja, on sattumaa. Viulua lapsesta asti soittanut Johanna aikoi viulistiksi.

– Meillä on kotona aina soitettu. Aina on soinut ja aina on soitettu, Johanna naurahtaa.

Johannan äiti on mestaripelimanni Kaisu Försti.

– Äiti on ollut iso vaikuttaja elämässäni. Hän on tuonut musiikin elämääni, mistä sitten on tullut työni ja ammattini ja voi sanoa, että koko elämäni.

Laulaja Johanna Förstistä tuli, kun hän lähti kitaristiksi ystävänsä perustamaan soul-orkesteriin Jyväskylässä opiskellessaan.

Mulle se oli vähän samaa kuin hengittäminen, että haloo, kaikkihan nyt laulaa.

Johanna Försti, laulaja

– Ekoissa treeneissä sitten lauloin ekan kerran. Musiikissa oon ollut mukana aina, mutta laulamiseen päädyin sattumalta.

– Laulajan ura ei ikinä ollut ollut mielessä. Mulle se oli vähän samaa kuin hengittäminen, että haloo, kaikkihan nyt laulaa. Että se ei ollut mikään kutsumusammatti, enkä edes pitänyt laulamisesta, jos suoraa sanotaan.

Mutta siitä se sitten lähti. Soulin laulaminen tuntui luontevalta.

– Nuo treenit oli käänteen tekevät. Joku asia klikahti. Ehkä se oli se musiikin tyyli, koska me soitettiin soulia. Sellaista Aretha Franklin old school -soulia. Se tyyli oli se, mikä kolahti ja vei mennessään.

Itsensä haastamisen paikka

Tähdet tähdet –ohjelmassa kilpailijat esittävät joka viikko musiikkikappaleita eri genreistä. Johanna harmittelee, että soulia ei ole mukana.

– Viime vuonna ohjelmassa oli motown –osio, mutta nyt sitä ei ole. Eli se omin genre puuttuu.

– Koen sen täysin haasteena. Tykkään itseni haastamisesta ja sen takia esitän myös sellaisia lauluja, joita en ole aiemmin esittänyt. Haluan, että joka viikko on sellainen biisi, mikä oikeasti pitää ottaa haltuun. Tulee treenattua, Johanna Försti sanoo.

Johanna Försti ei osaa sanoa, vaikuttaako oman genren puuttuminen lopputulokseen. Hän sanoo, ettei hänellä ole myöskään levy-yhtion koneistoa takanaan, eikä hän ole kovin someaktiivinen, ettei ääniä tule kalasteltua sitäkään kautta.

– Äänestäjät päättää sen sitten, Johanna Försti tuumaa.

”Ei oo tultu kotiin menemään”

Vaikka kyseessä on leikkimielinen kilpailu ja viihdeohjelma, mielii Johanna kuitenkin pärjätä mahdollisimman hyvin.

– Ei sinne oo kotiin tultu menemään, Johanna Försti kiertelee aluksi. Mutta myöntää sitten, että Pete Parkkosen ja kumppaneiden päihittäminen olisi kova juttu.

– Voittaminen on se, mihin tähtään. Ehdottomasti. Tietenkin, hän lopulta täräyttää reteään pohjalaiseen tyyliin.