Kuvataideoppia lapsille jo 30 vuoden ajan: "Minä teen taidetta, joka kertoo minusta"

Hämeenlinna on ollut edelläkävijä lasten ja nuorten taidekasvatuksessa. Jatkuva ihmettely, uuden oppiminen ja pienet ihmeet ovat yhä Aimokoulun arkea, kuten jo 30 vuotta sitten.

Lasten ja nuorten kulttuuri
Oona Laitinen teostensa vierellä
Oona Laitinen aikoo kuvataiteilijaksi. – Tärkeää on, että työ on sun näköinen, ihmiset voi tunnistaa teoksesta sut, taiteilijan oman jäljen.Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan Taidemuseon syyskauden ensimmäinen näyttely Ihme (siirryt toiseen palveluun) juhlistaa Visuaalisten taiteiden koulu Aimon 30-vuotista taivalta. Lasten ja nuorten taideteokset ovat syntyneet uteliaisuudesta, rohkeudesta ja ihmettelystä. Aimokoulun kasvatti Oona Laitinen aikookin kuvataiteilijaksi.

– Ajattelin hakea Helsinkiin Kuvataideakatemiaan. Aimokoulussa on saanut hyvät eväät siihen, että löydät, mitä itse haluat sanoa.

Laitinen haluaa tuoda asioita räväkästi esille ja ottaa kantaa. Aimokoulussa nuorta taiteilijaa on ohjattu lempeästi ja annettu rakentavaa palautetta.

– Haluan kertoa, mitkä ovat minulle merkityksellisiä asioita yhteiskunnasta, politiikasta, uskonnosta ja sodasta. Esimerkiksi paavikuvassa on rinnastettu paavin hyvää ihmisyyttä itsemurhapommittajaan, mitä paavi ei ikinä itse ole oikeasti.

Laitiselle Aimokoulu on merkinnyt pitkän linjan taiteen tekemistä, hyvää henkeä ja paljon kavereita.

– Olen oppinut hyvin paljon, erilaisista tekniikoista ja teknisestä osaamisesta oman ilmaisun etsimiseen ja luovuuteen.

Uteliaisuutta ja ihmeitä

Aimokoulu on järjestänyt visuaalisten taiteiden perusopetusta lapsille ja nuorille jo 30 vuoden ajan. Vuonna 1986 Hämeenlinnan kaupunki perusti Lasten ja nuorten kuvataidekoulun. Viisi vuotta myöhemmin kaupungissa aloitti käsityöopetukseen keskittynyt Käsityökoulu.

Vuodesta 2003 lähtien koulut ovat toimineet Aimokoulu-nimellä lastenkulttuurikeskus ARXissa. Rehtori Pekka Lehtimäen mukaan Aimokoulun tavoitteena ei ole kasvattaa taiteilijoita.

Ihme-näyttelyn teoksia Hämeenlinnan Taidemuseossa, taustalla ihmisiä
Aimokoulu järjestää taidekasvatusta ja -toimintaa alle puolivuotiaiden vauvojen värikylvyistä 19-vuotiaiden taideopetukseen. Timo Leponiemi / Yle

– Monet oppilaistamme ovat kuitenkin hakeutuneet alalle ja saavat elantonsa taiteesta tai sitä sivuavista asioista. Meidän koulun opettajana on yksi Aalto-yliopistosta valmistunut taidekasvattaja, jota minä opetin Aimokoulussa hänen ollessaan viisivuotias!

”Minä teen taidetta, joka kertoo minusta”, sanoi eräs alle kouluikäinen Aimokoulun oppilas. Rehtori Pekka Lehtimäen toiveena on, että aimokoululainen osaa nauttia tulevassa elämässään taiteesta ja taide on osa jokapäiväistä elämää.

– Visuaalinen kenttä on laaja, sen analysointi, jäsentäminen ja siihen kasvattaminen on meidän tehtävämme. Tässä maassa on hyvin paljon taidetta rakastavia ihmisiä, jotka tulevat Aimokoulusta.

Taide on käsien oppimista

Lehtimäki toivoo, että Aimokoulu jatkaa ajankohtaisena kouluna ja pystyy lisäämään oppilaspaikkoja.

– Ollaan tuntiperusteisen valtionosuuden piirissä ja siihen ei ole tällä hetkellä näköpiirissä leikkauksia, onneksi. Taiteen perusopetusta on kohdeltu valtion taholta hyvinkin, me porskutetaan ja tulevaisuudennäkymät ovat positiiviset, Lehtimäki iloitsee.

Aimokoulun johtava opettaja Antti Hämäläinen kertoo, että eri työskentelytapoihin tutustutaan laajasti. Näin lapset saavat kokemuksia erilaisista kuvan tekemisen tavoista.

– Aimokoulussa työskentely nuorten kanssa on aika helppoa, koska he ovat hyvin motivoituneita työskentelemään ja tekemään erilaisia juttuja. On saavutettu tosi hyviä tuloksia, koska oppilaat kertovat, että he ovat saaneet tosi paljon. Se on paras palaute.