1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäläinen suursijoittaja vakuuttaa: "Ostotarjous Honkarakenteesta ystävällinen, tuotanto säilyy Suomessa"

Honkarakenteen osake päätyi illalla 16 prosenttia plussalle.

talous
Honkarakenteen tehdas.
Yle

Sisteman toimitusjohtaja Mihail Shamolin saapui torstaina Venäjältä Suomeen kertomaan, että yhtiön aamulla julkaisema vapaaehtoinen käteisostotarjous hirsitaloja valmistavasta Honkarakenteesta on tehty täysin hyvässä hengessä.

– Tarjous on ystävällinen ja avoin sekä pörssisäädösten mukaan tehty, kertoo Sisteman toimitusjohtaja Mihail Shamolin.

Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelaisen mukaan tarjous tuli täysin yllätyksenä. Tarjouksen arvo on kahdeksan miljoonaa euroa.

– Honkarakenne on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja uskomme, että tarjouksemme on yhtiölle suotuisa, Shmolin toteaa.

Mihail Shamolin
Sisteman toimtiusjohtaja Mihail Shamolin lupaa, että Honkarakenteen tuotanto pysyy jatkossakin Suomessa, jos ostotarjous menee läpi. Yle

Hirsitaloja valmistavalla Honkarakenteella on tehdas Keski-Suomessa Karstulassa. Yhtiö teki viime vuonna 0,2 miljoonan euron tappion 39,1 miljoonan euron liikevaihdolla. Sisteman liikevaihto oli viime vuonna 10,4 miljardia euroa.

Ostotarjous siivitti Honkarakenteen osakkeen nousukiitoon

Sistemalla on Shamolinin mukaan selkeä strategia kehittää Honkarakennetta kaikkien osapuolten edun mukaisesti, niin Honkarakenteen työntekijöiden kuin sijoittajien näkökulmasta.

– Emme ole keskustelleet tarjouksestamme vielä Honkarakenteen omistajien kanssa, mutta aiomme käydä neuvotteluja heidän kanssaan kunhan näemme, miten markkinat reagoivat tarjoukseemme.

Honkarakenteen osake lähti nousemaan Helsingin pörssissä heti Sisteman ostotarjouksen tultua julki. Iltapäivällä osake on ollut 14,5 prosentin nousussa. Honkarakenteen hallitus on koolla vielä tänä iltana keskustelemassa venäläisten ostotarjouksesta, josta se on luvannut tehdä päätöksen nopealla aikataululla. Yhtiön äänivalta on Saarelaisen perheellä. Illalla osake päätyi 16 prosenttia plussalle.

Sisteman toimitusjohtaja Mihail Shamolin sanoo, että Honkarakenteen tuotanto pysyy tulevaisuudessakin Suomessa.

– Meillä ei ole aikomuksia siirtää tuotantoa Suomesta Venäjälle. Jos tarjouksemme tulee menemään läpi tuotanto tulee pysymään sataprosenttisesti Suomessa. Itseasiassa aikomuksemme on laajentaa tuotantoa Suomessa, koska kyseessä on suomalainen yhtiö.

Suomalaisen brändin avulla maailmanmarkkinoille

Sistema on venäläisen oligarkin Vladimir Jevtushenkon sijoitusyhtiö, jolla on toimintaa monella alalla, kuten esimeriksi puuteollisuudessa, telekommunikaatiossa sekä teknologia- ja pankkialalla. Se on monimiljardiyritys, joka haluaa omistukseensa Honkarakenteen osin sen maineen takia.

Venäjällä Honkarakenteen brändi tunnetaan hyvin. Yhtiö rakensi aikoinaan presidentti Vladimir Putinille hirsilinnan Sotšiin. Lisäksi Honkarakenne on rakentanut hirsihuviloita myös Ukrainan syrjäytetylle presidentille Viktor Janukovytšille sekä Kazakstanin presidentille Nursultan Nazarbajeville.

– Honkarakenne on hieno brändi ja se tunnetaan hyvin Venäjällä. Tarkoituksena on ensin vahvistaa Honkarakenteen asemaa Venäjällä ja tämän jälkeen laajentaa globaalisti muihin maihin, sanoo toimitusjohtaja Shamolinin.

Toinen houkutteleva tekijä ostotarjouksen takana on mahdollisuus synergiaetuihin ja laajentumiseen. Sisteman omistaman puuteollisuuskonserni Segezhan tytäryhtiö Sokol kehittää laminoitujen hirsitalojen rakentamisen tuotantoprosessia.

– Laatu on Honkarakenteen kohdalla se juttu. Meillä on taloudelliset mahdollisuudet viedä jo valmiiksi erinomaista brändiä eteenpäin. Uskomme, että tämä on hyvä sijoitus, Shamolin toteaa.

Honkarakenne on yrittänyt jo pitkään avata uusia markkinoita Aasiaan suuntaan, erityisesti vaurastuvaan Kiinaan. Tänä vuonna työ palkittiin, kun yhtiö sai viime keväänä Kiinan viranomaisilta tuotehyväksynnän Hongan hirsitaloille.

– Pidämme Kiinaa hyvin houkuttelevana markkinana. Emme tiedä vielä paljoakaan Kiinan tarjoamista mahdolllisuuksista, mutta uskomme, että Kiina on yksi potentiaalinen kohde laajentumiselle.

Kiinan lisäksi Sistema havittelee myös muun muassa Japanin kasvaville markkinoille.

Lue seuraavaksi