Tampereen valtuutettuihin yritetty vaikuttaa törkeilläkin viesteillä – saadaanko ratikasta viimein päätös?

Tampereen valtuusto kokoontuu illalla päättämään, rakennetaanko kaupunkiin raitiotie vai ei. Yle Tampereen tuoreessa kyselyssä paljastui, että osa valtuutetuista kokee joutuneensa painostuksen kohteeksi.

raideliikenne
Havainnekuva, jossa raitiovaunu talvisella Keskustorilla.
Tampereen kaupunki / IDIS Design Oy

Kaksi viikkoa sitten Tampereen valtuusto jätti ratikkapäätöksen pöydälle. Tuolloin hankkeen takana oli Ylen ja Aamulehden tekemien kyselyjen mukaan hieman yli puolet valtuutetuista.

Yle Tampere kysyi valtuutetuilta viime viikon lopulla, onko heidän mielipiteisiinsä yritetty vaikuttaa edellisen kokouksen jälkeen.

Moni valtuutettu kertoo saaneensa aiheeseen liittyviä sähköposteja. Jotkut ovat kokeneet tilanteen painostuksena.

Päättäjien motiiveja ja ymmärrystä on kyseenalaistettu ala-arvoisesti.

Sirkkaliisa Virtanen

Ratikan kannattajiin lukeutuva Sirkkaliisa Virtanen kertoo saaneensa pitkiä, osin törkeitäkin sähköposteja päivittäin. Päättäjien motiiveja ja ymmärrystä on hänen mukaansa kyseenalaistettu ala-arvoisesti.

Olli-Poika Parviainen on puolestaan saanut viestin, jonka kirjoittaja uhkaa tehdä itsemurhan hyppäämällä ratikan alle, jos hanke toteutuu. Parviainen ei osaa sanoa, mistä viestissä oli oikeasti kyse.

Vastustajiakin on painostettu

Aarne Raevaara kertoo saaneensa useita viestejä, joissa häntä on yritetty saada hankkeen kannalle. Raevaaran mukaan viestit ovat vahvistaneet hänen omia käsityksiään.

Aila Dündar-Järvinen toteaa kokeneensa ikävää pakottamista ja lobbaamista – ainoastaan ratikan puolustajien taholta. Ratikka tuntuu olevan niin pyhä asia, että sitä ei saa arvostella lainkaan, hän toteaa.

Ratikka tuntuu olevan niin pyhä asia, että sitä ei saa arvostella lainkaan.

Aila Dündar-Järvinen

Aila Dündar-Järvisen mukaan painostamista ovat kokeneet myös ne valtuutetut, jotka eivät ole muodostaneet kantaansa tai eivät halua sitä kertoa.

Puolet valtuutetuista oli sitä mieltä, että heidän mielipiteisiinsä on yritetty vaikuttaa. Kaikki kyselyyn osallistuneet vastasivat vaikuttamista koskevaan kysymykseen, Anna-Kaisa Ikosta lukuun ottamatta.

Vastaajien enemmistö ratikan puolella

Yle Tampere kysyi myös, onko valtuutettujen kanta pysynyt samana kahden viikon tuumaustauon aikana. Vastaajista 21 kertoo kyselyssä olevansa ratikan puolella, 13 sitä vastaan.

Valtuutetuista 58 prosenttia kannattaa kyselyn mukaan ratikkaa. Tuloksessa on otettava huomioon, että valtuutettuja on 67 ja vastaajia 36, joten vastausprosentti on 54.

Lähes kaikilla vastanneilla oli selvä kanta asiaan. Vain kaksi jätti vastaamatta kysymykseen, aikooko äänestää maanantain valtuuston kokouksessa ratikan puolesta vai sitä vastaan.

Yle Tampereen syyskuun lopun kyselyssä 47 prosenttia valtuutetuista asettui ratikan kannalle. Vastauksia lähetti 53 valtuutettua, joista 25 puolsi hanketta.

Tampereen valtuuston kokous alkaa tänään kello 17. Yle seuraa kokousta netissä, alueuutisissa TV1:ssä klo 17.06 ja 18.22 sekä Radio Suomen Tampereen taajuudella uutisylimäärissä aina tasan uutisten jälkeen kello 18 alkaen.