Yksi pilaantunut tuote saattaa pilata muutkin – ruoan myyntikunto todetaan käsin ja silmin

Kauppojen tuotteiden laadunvalvonnassa ovat edelleen vanhat perinteet käytössä. Silmämääräinen laaduntarkastelu ja tuotteiden fyysinen kokeileminen ovat tärkeimmät ominaisuudet.

laadunvalvonta
Pilaantuvia appelsiineja kädessä
Varsinkin vihannesten ja hedelmien kohdalla kädellä tunnustelu kertoo tuotteen laadusta.Yle

Kaupoissa tuotteiden laaduntarkkailuun uusi teknologia ei ole vielä tuonut helpotusta. Viimeisen myynti- ja käyttöpäivän lisäksi tuotteita arvioidessa tärkeintä on silmämääräinen huomiointi, sekä se miltä tuote tuntuu kädessä. Varsinkin vihannesten ja hedelmien kohdalla kädellä tunnustelu kertoo paljon. Tuotteiden laaduntarkkailua tehdään päivän aikana useasti.

– Omavalvontaa tehdään useamman kerran päivässä ja sillä huolehditaan siitä, että joka hetki kun myymälä on auki, tuotteet täyttävät meidän laatukriteerit, kertoo Kajaanin Prisman johtaja Pasi Piirainen.

Laaduntarkkailua tehdään silmämääräisesti ja fyysisesti kokeilemalla. Kaupanalalla nykyteknologia ei ole vielä mahdollistanut esimerkiksi hedelmien ja vihannesten laaduntarkkailua.

Tomaatteja.
Esimerkiksi tomaatit ovat sellaisia, että niiden myyntikelpoisuus on todettava fyysisesti kokeilemalla.Yle

– Tietyistä hedelmistä ja vihanneksista näkee silmämääräisesti myyntikelpoisuuden, mutta sitten on tuotteita joiden kohdalla pitää kokeilla, missä kunnossa ne ovat, muun muassa tomaatit ja satsumat ovat sellaisia, jossa kokeilemalla on todettava niiden myyntikelpoisuus, sanoo Piirainen.

– Massatuotteita on seurattava erittäin tarkkaan, sillä jossakin päin koria yksi tai kaksi pilaantunutta tuotetta saattavat pilata muutkin tuotteet, jatkaa Piirainen.

Lihan väri kertoo paljon

Myös terveystarkastaja tekee laaduntarkkailua silmämääräisesti ja fyysisesti. Viimeisen myynti- tai käyttöpäivän lisäksi kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että pakkaus on ehjä, eikä siinä näy muuta ylimääräistä. Lihan kohdalla kannattaa kokeilla myös sitä, miltä paketti tuntuu.

– Jos liha on kaupan pakkaama, niin onko se jostakin syystä lämmin tai muuten epämääräisen oloinen, väri kertoo paljon. Teollisuuden pakkaamassa tuotteessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on ehjä ja suojakaasu on sisällä, eikä siitä ole vuotanut mitään nesteitä ulos, opastaa Kainuun soten terveystarkastaja Janne Hämäläinen.

Pääasiassa isoissa liikkeissä ei ole huomauttamista, sillä hyllyt käydään läpi päivittäin hyvin tarkasti.

Janne Hämäläinen

Vanhat tarinat, joiden mukaan jauhelihaan on jauhatusvaiheessa laitettu katetta eli jäätä, eivät pidä terveystarkastajan mukaan paikkaansa.

– Kaupat, jotka tekevät omaa jauhelihaa ovat hyvin tarkkoja laadusta ja oman työhistoriani aikana en ole koskaan törmännyt moiseen, sanoo Hämäläinen.

Harvoin ongelmia

Kaupoissa tehtävissä terveystarkastuksissa tulee harvoin esille ongelmia tai asioita, joihin on puututtava.

– Kaikki on inhimillistä ja virheitä sattuu silloin tällöin. Pääasiassa isoissa liikkeissä ei ole huomauttamista, sillä hyllyt käydään läpi päivittäin hyvin tarkasti. Pienissä kaupoissa ja pienillä kylillä olevissa liikkeissä on enemmän huomautettavaa, ne liittyvät lämpötiloihin ja tuotteiden ikään, kertoo terveystarkastaja Janne Hämäläinen.

Omavalvontaa tehdään useamman kerran päivässä.

Pasi Piirainen

Kaupan työntekijöiltä menee päivän aikana iso osa laadulliseen tarkkailuun, jota tehdään myös silloin, kun uutta tavaraa laitetaan hyllyihin tai kuormaa puretaan. Valmiiksi pilaantuneita tuotteita tulee kaupan varastoon harvoin.

– Jonkin verran niitä tulee, mutta hyvin vähän. Joskus on koko kuorma sellainen, mutta ne eivät päädy myymälään, muistuttaa kajaanilainen prismajohtaja Pasi Piirainen.