Hyppää sisältöön

"Ratkaiseva käänne" – uusi esitys pakottaa helsinkiläispäättäjät taas Guggenheimin kimppuun

Isoimmista puolueista kokoomuksessa ja vihreissä ollaan varovaisen myönteisiä. Demarit ja perussuomalaiset suhtautuvat hankkeeseen edelleen nihkeästi.

Tälle tontille Helsingin Etelärannassa Guggenheim-museota kaavaillaan. Kuva: Samu Takala / Yle

Guggenheim-taidemuseota on suunniteltu Helsinkiin jo puoli vuosikymmentä. Jo kahdesti esitys museon rakentamisesta on kaatunut kustannussyistä. Amerikkalaissäätiön museon hintalappu on arviolta 120–140 miljoonaa euroa.

"Ei kahta ilman kolmatta" -sanonta tuli monella mieleen eilen, kun Helsingin kaupunki ilmoitti esittelevänsä Guggenheim Helsinki Tukisäätiön kanssa uuden, järjestyksessään kolmannen, esityksen museon rakentamisesta.

Kolmas kerta toden sanoo?

Aiemmista esityksistä kolmas eroaa siinä, että tällä kertaa mukana on merkittävä määrä yksityistä rahaa, yhteensä 66,4 miljoonaa euroa.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen johdolla tehdyssä esityksessä kaupungin maksettavaksi jäisi 80 miljoonaa euroa.

Haastaako uusi esitys harkitsemaan uudestaan?

Helsingin suurimman valtuustoryhmän kokoomuksen puheenjohtaja Lasse Männistö kertoo, että hänen mielestään uusi esitys on mielenkiintoinen ja ennen kaikkea yllättävä.

– Minut yllätti yksityisen rahoituksen määrä, joka on nyt sitoutunut hankkeeseen. En olisi uskonut, että näin suurta summaa yksityinen sektori olisi Suomessa kulttuurihankkeeseen valmis sijoittamaan, Männistö sanoo.

Männistön mielestä yksityisen rahan suuri määrä velvoittaa päättäjät perehtymään Guggenheimin mahdollisuuksiin vielä kertaalleen.

Veikkaisin, että aika skeptisesti tähän suhtaudutaan ryhmässä kauttaaltaan.

Veronika Honkasalo, Vasemmistoliitto

– Tämä on sellainen ratkaiseva käänne, että esitys on arvioitava uusin silmin puhtaalta pöydältä ja erittäin tarkkaan, hän miettii.

Samoilla linjoilla on toiseksi suurimman puolueen vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs.

– Kyllä minä ainakin henkilökohtaisesti haluan tätä vakavasti harkita. Ei tämä ole välittömästi tyrmättävä esitys, Kivekäs sanoo ja lisää ettei hänen puolueellaan ole periaatteellisesti mitään sitä vastaan, että Helsinkiin rakennetaan museoita.

Myös vasemmistoliitossa oltiin positiivisesti yllättyneitä siitä, että yksityisen rahoituksen osuus on uudessa ehdotuksessa aiempaa suurempi. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalon mukaan vasemmistoliitto nimenomaan peräänkuulutti, että yksityistä rahaa pitää kiinnittää hankkeeseen edellisiä ehdotuksia enemmän. Esitys osoittaa hänen mukaansa edistystä, mutta rapiat 66 miljoonaa ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi.

– Se ei vielä riitä. Veikkaisin, että aika skeptisesti tähän suhtaudutaan ryhmässä kauttaaltaan. Tällaisenaan ehdotus ei vielä täytä niitä reunaehtoja, joita olemme vaatineet, Honkasalo sanoo.

Veronmaksajia ei museon rahoittajiksi

Soliaalidemokraateilla ei ole yksimielistä kantaa Guggenheimin rakentamisesta. SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Maija Anttila haluaa täsmentää, että puheenjohtaja Osku Pajamäen sekä tämän Guggenheim-kommentaattoriksi valtuuttaman varavaltuutettu Kaarin Taipaleen kielteinen kanta ei edusta koko puoluetta.

– Aiempien Guggenheimia koskevien hankkeiden yhteydessä ryhmän jäsenten mielipiteitä on jo kartoitettu ja niiden pohjalta sd-ryhmässä on useita, lähes puolet tai voi olla enemmänkin hankkeen puolesta, Anttila kertoo Ylen Uutisille.

Perussuomalaisten kantaa uusi Guggenheim-esitys ei muuttanut. Heidän mielestään museo tulisi kustantaa kokonaan yksityisten rahoittajien lompakosta.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Raatikainen olisi mielellään jättänyt keskustelun Guggenheimista menneisyyteen.

– Mielestäni demokratiastakin tulee naurunalaista, kun aletaan heti vääntää samasta asiasta josta juuri päätettiin.

Raatikainen sanoo, että perussuomalaisten kantaa uusi esitys ei muuta.

– Ei missään nimessä. Jos siihen menee penniäkään verorahoja tai ihmisten rahoja, niin ei missään nimessä kannateta. Jos pystytään kokonaan maksamaan yksityisellä rahalla niin mikäs siinä, mutta kaupungin ei pidä tukea eurolla tai sentilläkään tällaisia, Raatikainen sanoo.

Kaupunginvaltuusto äänestänee Guggenheim-museon rakentamisesta marraskuun lopussa.

Muokattu 4.11 klo 14.30 korvaamalla varavaltuutettu Kaarin Taipaleen kommentti varapuheenjohtaja Maija Anttilan kommentilla puolueen monista kannoista. Koko SDP ei vastusta Guggenheim-hanketta, kuten Taipaleen eilen Ylen Uutisille antamista kommenteista olisi virheellisesti voinut päätellä.

.
.