Telakkaväki hermostui kikyn takia Helsingissä – Työntekijät lakkoon loppuviikoksi

Helsingin telakan työntekijät ovat marssineet ulos työpaikoiltaan puolilta päivin, kertoo telakkayhtiö Arctech. Telakka työllistää noin 1 400 työntekijää.

Kotimaa
Jäänmurtaja Polaris kuvattuna Artechin telakalla Helsingissä.
Artechin telakalla Helsingissä on rakennettu muun muassa uusi jäänmurtaja Polaris.Tiina Jutila / Yle

Pääluottamusmies Ilpo Haaja kieltäytyi iltapäivällä Ylelle kommentoimasta ulosmarssia. Työntekijäpuolen ammattiosaston, Metalli41:n nettisivujen mukaan työntekijöillä oli ennen ulosmarssia kokous "Vallankumoushallissa". Esityslistalla oli vain yksi kohta: kiky, eli kilpailukykysopimus.

Nettisivustolla 24. lokakuuta julkaistusta kirjoituksesta käy ilmi, että työntekijöitä on hiertänyt ainakin työnantajan sanelupolitiikka lokakuussa alkaneissa neuvotteluissa.

Työntekijäpuoli olisi halunnut neuvotella myös palkoista sekä niin sanotusta selviytymislausekkeesta, mutta työnantaja "meni suoraan kohtaan 3 vaatien työajan pidentämistä 24h/vuositasolla."

Arctech: Lakko laiton

Telakkayhtiö Arctech kommentoi ulosmarssia tiedotteessaan iltapäivällä toteamalla muun muassa, että se on laiton.

– Lakolla halutaan painostaa työnantajaa vielä keskeneräisissä neuvotteluissa keskustelluista työehtosopimuksen mukaisista työajan pidennyksistä, yhtiö kertoo.

Lakko on ilmoitettu päättyväksi perjantaiyönä kello 24. Työt telakalla jatkuvat tällä välin toimihenkilöiden ja alihankkijoiden voimin.

– Nyt alkanut laiton lakko aiheuttaa yhtiölle huomattavaa vahinkoa työkuorman ollessa korkea. Olemme pettyneitä tähän työntekijöiden päätökseen neuvottelujen ollessa kesken, kommentoi Arctech Helsinki Shipyard Oy:n toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

Arctech työllistää noin 1400 henkeä Helsingin telakalla, joista runsaat 600 työntekijää on Arctechin palveluksessa. Loput ovat alihankkijoiden työntekijöitä.

Arctechilla on tilauskannassa viisi alusta, jotka työllistävät vuoden 2018 kesään. Telakalla rakennettiin muun muassa Suomen uusin jäänmurtaja Polaris.