1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppaan pääsee, mutta Alkoon on turha yrittää – näin pyhäinpäivä vaikuttaa viikonloppuusi

Huomenna lauantaina vietettävä pyhäinpäivä ei välttämättä näy kaupoissa mitenkään. Bussi- ja junaliikenteessä on poikkeuksia.

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
  • Kaupat voivat nyt pitää ovensa auki pyhäinpäivänä, mikä on seurausta lakimuutoksesta. Yksittäisten liiikkeiden aukiolo kannattaa silti tarkistaa suoraan kaupoista tai niiden verkkosivuilta.
  • Alkot ovat tänään auki (siirryt toiseen palveluun) tavallisen perjantain tapaan, mutta lauantaina ne on suljettu.
  • Pankit ja postit ovat pyhäinpäivänä enimmäkseen kiinni. Yrittäjien hoitamat postin toimipisteet palvelevat omien aukiolojensa mukaan.
  • Matkahuollon bussiliikenteessä on lauantaina monia muutoksia. Aikataulutiedot löytyvät Matkahuollon verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).
  • Kaukoliikenteen junat kulkevat enimmäkseen kuten normaalina lauantaina. Aamuliikenteestä jää kuitenkin pois kahdeksan junaa, ja Kokkola–Oulu-välin ratatyöt aiheuttavat muutoksia koko viikonlopun ajan. Kaikki aikataulut löytyvät VR:n verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).
  • Lähiliikenteen junat pääkaupunkiseudulla kulkevat pyhäinpäivänä kuten sunnuntaisin lisättynä Helsingistä lähtevällä N-junalla klo 23.48.
  • Myös muu Helsingin seudun liikenne soljuu pyhäinpäivänä sunnuntain aikataulujen mukaan. Pyhäinpäivää seuraavana yönä ajetaan pidennetysti aivan kuten tavallisena lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina, joka siis on nyt 5.11.