Koe uusi yle.fi

Opetusministeriön työryhmä: Neljä hyvää syytä, miksi korkeakouluun pitäisi päästä suoraan ylioppilastodistuksella

Opetusministeriön työryhmän mukaan on kaikkien etu, että opiskelemaan pääsee jo annetun näytön – esimerkiksi ylioppilastodistuksen – perusteella.

Yliopistot & korkeakoulut
Opiskelijoita yliopiston pääsykokeissa.
Opetusministeriö on jo sopinut yliopistojen kanssa, että ne luopuvat pitkää valmentautumista vaativista opiskelijavalinnoista vuoteen 2018 mennessä.Yle

Korkeakoulut järjestivät viime keväänä yli tuhat pääsy- tai soveltuvuuskoetta. Korkeakouluista yliopistojen kanssa opetusministeriö on jo sopinut, että ne luopuvat pitkää valmentautumista vaativista opiskelijavalinnoista vuoteen 2018 mennessä.

Niiiden sijaan opiskelijat valittaisiin ylioppilastodistuksen perusteella. Työryhmän mukaan on kaikkien etu, että opiskelemaan voi päästä jo annetun näytön pohjalta.

– Ylioppilastutkinnon hyödyntäminen antaa tähän erittäin hyvän lähtökohdan. Toissijaisina valintatapoina korkeakoulujen tulisi tarjota riittävästi muita osaamisen näyttömahdollisuuksia, esimerkiksi avoimiin kursseihin perustuen, todetaan perjantaina luovutetussa raportissa.

Ylioppilastutkinto on raportin tekijöiden mukaan paras tapa valita opiskelijat neljästä syystä:

1) Koe on hyvä perusta tehdä valintoja, ja arvostelun uudistus parantaa arvosanojen vertailukelpoisuutta entisestään.

2) Tutkinto tarjoaa luotettavaa tietoa sen suorittaneiden osaamisesta.

3) Tutkinto on järjestetty alueellisesti kattavasti.

4) Arvostelu on yhdenmukainen.

Opetusministeri: Opiskelijavalinnoissa säilytettävä myös toinen väylä

Opetusministeri on moittinut nykyistä valintajärjestelmää raskaaksi ja monimutkaiseksi.

– Esitys lähtee nyt laajalle lausuntokierrokselle, ja toivon että korkeakoulut harkitsevat sitä tarkasti. Jatkossakin opiskelijavalinnoissa tulee olla väylä ja näytön paikka myös niille, joille motivaatio ja kipinä opiskeluun syttyy myöhemmin kuin lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa, ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

Entäpä ammatillisen tutkinnon suorittaneet? Ammatillisen koulutuksen todistusarvosanoja ei hyödynnetä korkeakoulujen valinnoissa tällä hetkellä juuri lainkaan.

Ammattikorkeakouluissa aloittavista kuitenkin yli kolmannes on suorittanut ammatillisen perustutkinnon, kouluasteen, opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon. Opetusministeri aikoo jatkotyönä asettaa erillisen työryhmän pohtimaan asiaa.

Korkeakoulujen valintakoemenettelyjen uudistaminen on yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelman tavoitteista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lastenlääkärit

Ujo nuorukainen ajautui vahingossa lääkikseen – nyt hän on palkittu lastenlääkäri, jolla on ainutlaatuinen kyky voittaa pienten potilaiden luottamus

Elävä arkisto

Kansa, jonka maailma petti

Serbia

Belgradin kaduilla kansanmurhasta tuomittu Ratko Mladić on yhä sankari

Ratko Mladić

Vuoden 1995 tapahtumista tuli tuomio serbikenraalille:

Ratko Mladićille elinkautinen kansanmurhasta ja sotarikoksista