yle.fi-etusivu

Grahn-Laasonen vastaa Soinille: Kulttuuriministeri päättää Guggenheim-rahasta

Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen toivoo, että populismi hälvenisi Guggenheim-museohankkeen ympäriltä.

Guggenheim
Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Soini.
Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Soini.AOP

Perussuomalaiset ja kokoomus sanailevat hallituksessa siitä voiko Guggenheim-museota tukea valtion kirstusta.

Taidemuseon rakentaminen Helsinkiin on kaatunut jo kahdesti, mutta tarina sai keskiviikkona jälleen uuden käänteen, kun Helsingin kaupunki ja Guggenheim-tukisäätiö julkistivat uuden esityksen museon perustamiseksi.

Esitys poikkeaa aikaisemmista siinä, että valtio ei rahoittaisi museon rakentamista, vaan varat tulisivat Helsingin kaupungilta ja yksityisiltä tukijoilta. Valtio voisi kuitenkin tukea museon toimintaa. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ennakoi, että Guggenheim-museo saisi vuosittain 1,3 miljoonan euron valtionosuuden.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini toisti kuitenkin torstaina kantansa, että Guggenheimille ei tule rahaa valtiolta tämän hallituksen aikana "missään muodossa".

Grahn-Laasonen vastasi torstai-iltana, että hän päättää valtionavustuksista.

– Toivon, että populismi hankkeen ympäriltä hälvenisi. Se, nouseeko museo valtionosuuden piiriin on kulttuuriministerin päätös ja toimivallassa, Grahn-Laasonen sanoi Ylelle.

– Pidän tätä keskustelua (hallituksen sisällä) aika tarpeettomana.

Guggenheim-rahat veikkausvoittovaroista

Uuden Guggenheim-esityksen mukaan museon rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2019, jolloin nykyisen hallituksen kausi loppuu. Se tarkoittaisi, että Guggenheimille ei joka tapauksessa menisi valtion rahaa "tämän hallituksen aikana", kuten Soini on edellyttänyt.

Grahn-Laasonen jatkoi, että kulttuuriministeri päättää myös siitä voidaanko Guggenheimille myöntää jo ennen museon toiminnan käynnistymistä jonkinlaista valtion avustusta, mikäli se hakee sitä ja täyttää kriteerit. Harkinta voisi tulla kyseeseen tällä hallituskaudella.

Grahn-Laasonen vakuuttaa, että Guggenheim-museon valtionosuudet eivät vähentäisi muiden museoiden rahoitusta, "kiitos hyvin kehittyneiden veikkausvoittovarojen".

Grahn-Laasonen korosti pitävänsä hienona asiana, että yksityisen rahoituksen osuus on Guggenheim-hankkeessa aiempaa suurempi. Hän ei kuitenkaan halunnut arvioida, kuinka todennäköistä museon perustaminen uuden yllätyskäänteen jälkeen on.

– En halua arvioida, koska se on täysin Helsingin kaupunginvaltuuston käsissä.