YK tutki maiden ilmastositoumukset: Eivät riitä kahden asteen tavoitteeseen

Maailma on matkalla kohti kolmen asteen lämpenemistä tämän vuosisadan aikana, varoittaa YK:n ympäristöohjelma.

Ulkomaat
Vattenfallin hiilivoimala Jänschwaldessa Saksassa.
Vattenfallin hiilivoimala Jänschwaldessa Saksassa.Patrick Pleul / EPA

YK:n ympäristöohjelma Unep patistaa maailman maita leikkaamaan hiilipäästöjään aiempaa nopeammin. Unepin mukaan muuten käy niin, että ilmasto ehtii lämmetä jo vuoteen 2030 mennessä niin paljon, että myöhempiin tavoitteisiin on mahdotonta yltää.

Viime vuonna solmittuun Pariisin ilmastosopimukseen kirjattiin kunnianhimoinen tavoite: kasvihuonepäästöjä hillitään siten, että vuonna 2100 ilmasto on lämmennyt alle kaksi celsiusastetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

Unepin mukaan maailman maiden tämänhetkiset ilmastositoumukset mahdollistaisivat silti 2,9–3,4 celsiusasteen lämpenemisen vuoteen 2100 mennessä – siinä tapauksessa, että kaikki täyttävät lupauksensa.

– Jos emme ryhdy lisätoimiin nyt heti, kadumme murhenäytelmää, jonka olisi voinut välttää, Unepin johtaja Erik Solheim sanoi tiedotteessa.

Unepin johtavan tutkijan Jacqueline McGladen mukaan tavoitteeseen on edelleen mahdollista päästä. Positiivista on hänen mukaansa esimerkiksi se, että yhä useammat valtiot antavat tietoja päästöistään ja uusiutuvan energian käyttö on kasvussa.

Pariisin ilmastosopimus astuu voimaan huomenna perjantaina. Marokon Marrakeshissa alkaa ensi maanantaina ilmastokokous, jossa lähes 200 valtion edustajat neuvottelevat Pariisin sopimuksen toimeenpanosta.

Lähteet: AFP, Reuters