Musta hevonen Oulun kaupunginjohtajan hakuun?

Kaupunginjohtaja hakuprosessin tiivistyessä spekuloinnit hakijoiden ulkopuolelta kutsuttavista niin kutsutuista mustista hevosista voimistuvat luottamusmiesten keskuudessa. Julkisesta hausta jatkoon on selvinnyt viisi hakijaa.

Oulu
Oulun kaupungintalo
Kuntalain mukaan vain suostumuksensan antanut hakuprosessin ulkopuolinen henkilö voidaan asettaa ehdolle kaupunginjohtajan virkaan.Timo Sipola / Yle

Oulun uuden kaupunginjohtajan hakuprosessia vetävä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) ei pidä mahdottomana, että virallisen hakuprosessin ulkopuolelta löytyisi vielä jokin toistaiseksi nimeämätön suostumuksensa antava ehdokas.

Valinta toisaalta on selvä vasta valtuuston valintakokouksen nuijankopautuksella

Riikka Moilanen.

– Valinta toisaalta on selvä vasta valtuuston valintakokouksen nuijankopautuksella, Moilanen toteaa.

– Spekuloinnit uuden kaupunginjohtajan henkilöstä käynnistyivät välittömästi Matti Pennasen ilmoitettua eläkkeelle siirtymisestään. Luottamusmiesten tehtyä asiasta kysymyksiä, selvitimme silloin, että kuntalain mukaan myös hakuprosessin ulkopuolinen voidaan tämän suostumuksella asettaa ehdolle.

Spekuloinnit tarpeettomia

Moilanen pitää kuitenkin spekulointeja mustista hevosista tarpeettomina.

Hän korostaa, että valintatyöryhmä ja kaupunginhallitus ovat sopineet avoimuuden periaatteesta ja että niin kutsuttua head-hunt –etsintää ei aloiteta, vaan pitäydytään julkisessa hakumenettelyssä.

– Viisi henkilöä haastatellaan ensi viikolla ja sitten tehdään seuraavat päätökset.

Suostumuksensa antavaa ei tietysti voida ohittaakaan.

Riikka Moilanen.

– Suostumuksensa antavaa ei tietysti voida ohittaakaan, Moilanen selventää.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Huikari korostaa, että ryhmässä hakemuksen jättäneiden ulkopuolelta ehdokkaita ei haeta eikä sellaista valmistella.

– Yksittäisten valtuutettujen toimista en tietysti pysty sanomaan mitään, Huikari täydentää.

Oulun kaupunginjohtajan viran hakijoista kutsutaan haastatteluun valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkö Päivi Laajala, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen, Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen ja Oulun sivistysjohtaja Mika Penttilä.