1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Tallinnan sataman terminaali evakuoitiin, Finlandia-ehdokkaat julki, ilmastosopimus astuu voimaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Avoin kirja.
Chanette Härus / Yle

Tallinnan sataman D-terminaali evakuoitiin

Tallinnan sataman D-terminaali evakuoitiin torstai-iltana mahdollisen kaasuvuodon takia. Sanomalehti Postimees kertoo (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan, että terminaalissa oli outoa hajua ja ihmiset olivat valittaneet kurkku- ja silmäoireista.

Terminaalista evakuoitiin arviolta 120 ihmistä, joista toistakymmnetä kärsi oireista. Terminaali avattiin tuuletuksen ja tutkimusten jälkeen aamuyöllä.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan

Tänään perjantaina julkistetaan, ketkä kuusi kirjailijaa ovat ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajiksi. Raadissa olivat tänä vuonna toimittaja Juha Roiha, tavaratalon johtajana työskennellyt Päivi Kuntze ja suomentaja Kaijamari Sivill.

Yle tarkasti rengaspainemittarit

Moni epäilee huoltoasemien rengaspainemittareiden tarkkuutta. Tarkistimme pistokokeilla, kuinka tarkkoja ne ovat. Kerromme tänään perjantaina viidelle satunnaisesti valitulle huoltoasemalle tehdyn pistokokeen tuloksista.

Yleinen käsitys on, etteivät rengaspainemittarit kerro kovin tarkkoja lukemia. Teimme pikatestin viidellä huoltoasemalla.
Yleinen käsitys on, etteivät rengaspainemittarit kerro kovin tarkkoja lukemia. Teimme pikatestin viidellä huoltoasemalla.Tuomo Björksten / Yle

Pariisin ilmastosopimus voimaan

Pariisin ilmastosopimus astuu voimaan tänään perjantaina. Maailman maat alkavat nyt toden teolla vähentää päästöjään. Sopimus muuttaa niin liikkumista, asumista kuin syömistäkin.

Turkki pidätti HDP-puolueen johtajia ja kansanedustajia

Turkissa poliisi on pidättänyt varhain perjantaiaamuna useita kurdimyönteisen HDP-puolueen jäseniä. Pidätettyjen joukossa on HDP:n puoluejohtaja ja varajohtaja sekä useita kansanedustajia.

Turkin hallinto on kiristänyt poliittista otettaan heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Melania Trump piti toisen kampanjapuheensa

Republikaaniehdokkaan Donald Trumpin vaimo Melania on pitänyt harvinaisen puheen miehensä kampanjakiertueella. Rouva Trump kertoi haluavansa taistella naisten ja lasten oikeuksien puolesta. Yhdeksi päätehtäväkseen hän nosti taistelun nettikiusaamista vastaan.

Donald ja Melanie Trump.
Donald ja Melanie Trump.Peter Foley / EPA

Melania Trumpin puhe oli ensimmäinen sitten heinäkuun, jolloin hän piti kohutun kampanjapuheensa, johon oli kopioitu osia Michelle Obaman kahdeksan vuotta sitten pitämästä puheesta.

Lue seuraavaksi