Hyppää sisältöön

Viro kutsui Suomen osakkaaksi Baltian ratahankkeeseen – "Kiinnostaa, jos Helsinki–Tallinna-tunneli tulee"

Viron ja Suomen pääministerit tapasivat Tallinnassa ystävällisissä merkeissä. Asialistalla olivat liikenne- ja energiahankkeet.

Kuva: Juha Peltoperä / Yle

TALLINNA Viron pääministeri Taavi Rõivas kutsui torstai-iltana Suomea osallistumaan Keski-Eurooppaan ulottuvan Rail Baltic -ratahankkeen yhteisyrityksen osakkaaksi. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vastaus oli, että ratahanke kiinnostaa, jos Helsingin ja Tallinnan välille kaavailtu tunneli toteutuu.

– Tämä tulee Suomelle ajankohtaiseksi, jos tuo huima tunnelihanke joskus ottaa askeleen eteenpäin, mietitään sitä sitten, Sipilä sanoi Ylelle.

Tunneli yhdistäisi Suomen Rail Baltic -radan alkupäähän Tallinnaan. Sieltä radan on määrä kulkea tuhannen kilometrin matka kaikkien kolmen Baltian maiden läpi Puolan Varsovaan.

Ratahanke edistäisi varsinkin tavarakuljetusta, mutta mahdollisesti myös matkustajaliikennettä. Sen pitäisi olla valmis vuonna 2023.

"Voisi olla yksityistä rahaa"

Helsingin ja Tallinnan tunnelista on valmisteilla selvitys, jonka tarkoituksena on kartoittaa hankkeen todelliset edellytykset ja kustannukset. Se valmistuu noin kahden vuoden kuluttua.

Yksi äänekkäimpiä tunnelin puolestapuhujia on ollut entinen Rovion peliyhtiön myyntimies Peter Vesterbacka. Hän on ilmoittanut rakentavansa tunnelin vaikka kiinalaisten rahoilla.

Sipilä ei tyrmännyt ajatusta Tallinnassa.

– En pidä ihan mahdottomana sitäkään, että yksityistä rahaa olisi tämän tyyppisissä hankkeissa, mutta selvitetään tämä nyt rauhassa, hän sanoi.

Taavi Rõivas ja Juha Sipilä Tallinnassa torstaina. Kuva: Yle

Sähköinen tietojenvaihto etenee

Suomen ja Viron pääministerit hehkuttivat lumisessa Tallinnassa myös digitalisaation edistymistä. Suomi ja Viro ovat sopineet viranomaisten välisestä sähköisestä tiedonvaihdosta.

– Nyt pidämme silmällä viranomaisiamme, joiden tehtävä on varmistaa, että hanke etenee, Rõivas sanoi.

Kyse on ministerien mukaan ainutlaatuisesta yhteistyöstä. Missään muualla kahden eri maan välillä ei ole tähän mennessä vaihdettu tietoja sähköisesti. Tietojenvaihdon selkärankana toimii X-road-palveluväylä, jonka koodin Viro luovutti Suomelle kolme vuotta sitten.

Suomen ja Viron pääministerit tapasivat torstaina jo toisen kerran tällä viikolla. Keskiviikkona Kööpenhaminassa aiheena oli Itämeren turvallisuus.

.
.