1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ylelle vuoden arkistoteko ehkä myös sinun ansiostasi

Oletko lähettänyt kirjeen Lauantain toivotut levyt -radio-ohjelmaan? Jos teit niin viimeistään vuonna 2013, kirje on nyt Japa-musiikkiarkistossa – ja siksi Yle sai tänään vuoden arkistoteko -tunnustuksen.

kulttuuri
Lauantain toivotut levyt.
Lauantain toivottuihin levyihin tullut kortti sota-ajaltaYle

Yhteensä 300 000 kuulijatoivetta, jotka sisältävät 80 vuotta suomalaista historiaa. Lauantain toivotut levyt -ohjelman kuulijoiden toiveita sisältäneet kirjeet ja kortit olivat vielä viime vuonna pahvilaatikoissa Ylen kellarissa. Toiveet on säilytetty alusta saakka eli vuodesta 1935.

Meripoikien kirje on aarre muiden joukossa:

"Täällä jossain 13.11.1941. Suomen Yleisradio. Kunnioittaen pyytäisi täällä jossain olevat meripojat, että saisivat kuulla toivomuslevyjä soitettaessa seuraavia kappaleita. Muistoja Pohjolasta, Tähtilipun alla, Sorrento, La Paloma, Islanti. Sitten pyytäisimme, että otettaisiin saksalaista levyjen asemasta jotain suomalaisia polkkia tai jotain muita. Sillä isompi osa meistä ei ymmärrä yhtään saksaa."

Vuosi sitten Yle luovutti yhteiskunnallisesti merkittävän kirjekokoelman tutkimuskäyttöön Suomen jazz- ja pop-arkisto Japaan. Lahjoitettu aineisto on ajalta 1935–2013. Nyt satojentuhansien kirjeiden ja korttien luovuttaminen on palkittu vuoden arkistotekona.

Arkistoyhdistyksen perusteluissa todetaan, että kokoelma tarjoaa tutkijoille kulttuurihistoriallisesti merkittävän aineiston, joka avaa maailmaa musiikkitoiveiden takana. Kokonaisuutta voidaan tarkastella esimerkiksi musiikintutkimuksen, kielitieteen, mediatutkimuksen ja kansanperinteen näkökulmasta.

Kortteja tulee vieläkin

Lauantain toivotut levyt kerää ihmisiä edelleen radion ääreen ja on yksi Yle Radio 1:n kuunnelluimmista ohjelmista. Nykyään musiikkia toivotaan useimmiten sähköpostitse, mutta myös postikortteja lähetetään runsaasti. Viikossa tulee keskimäärin satakunta kirjettä, korttia tai sähköpostia.

Lauantain toivotut levyt.
Ensimmäisiä Lauantain toivottuihin levyihin tulleita kirjeitä vuodelta 1935. Kirjoittajana Herra X.Yle

Ohjelmaa toimitti 1989–2003 Jouko Luotonen. Hän totesi Yle Uutisille vuosi sitten, ettei ohjelmaa ole järkeä lopettaa ikinä.

– Tietenkin on Spotifyt ynnä muut, mutta eivät ne vedä vertoja tälle. Tämä on ihmisten toiveiden kokoelma. Se on suomalaisuutta ja kuva Suomesta jollakin tapaa, Luotonen sanoo.

Alkuperäisiä kirjeitä ja kortteja esittelevä juttu löytyy täältä.

Lue seuraavaksi