1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain ilmaiskujen epäillään surmanneen kymmeniä siviilejä Afganistanissa

Taliban-liikettä vastaan taistelleet joukot pyysivät ilmatukea Kunduzin provinssissa. Taisteluissa kuoli myös kaksi yhdysvaltalaista ja kaksi afganistanilaista sotilasta.

Afganistan
Afganistanin joukkoja panssariautoissa.
Afganistanin joukot partioivat elokuussa Kunduzissa.Jawed Kargar / EPA

Yhdysvaltain ilmaiskut ovat surmannet siviilejä Pohjois-Afganistanissa paikallisviranomaisten mukaan. Uutistoimisto AP:n mukaan uhreja oli 26, kun taas uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat yli 30 uhrista.

Myös kaksi yhdysvaltalaista ja kolme afganistanilaista sotilasta sai surmansa raskaissa taisteluissa Taliban-liikettä vastaan.

Taisteluita käytiin torstaina Buz Kandaharin kylässä, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Kunduzin kaupungista Pohjois-Afganistanissa. Sotilasliitto Naton mukaan ilmaiskujen oli tarkoitus suojata tulituksen kohteeksi joutuneita joukkoja.

Nato kertoi tutkivansa tapausta ja ottavansa syytökset siviiliuhreista vakavasti. Se ei kuitenkaan vahvistanut, että siviilien kuolemat olisivat aiheutuneet ilmaiskuista. Nato tukee ja kouluttaa Afganistanin hallituksen joukkoja.

Yhdysvaltojen mukaan sen sotilaat olivat tukemassa Afganistanin erikoisjoukkojen operaatiota Taliban-liikettä vastaan. Afganistanin joukot siirtyivät operaatioiden johtoon kaksi vuotta sitten, ja ne ovat kärsineet aiempaa vakavampia tappioita.

Kymmeniä uhrien omaisia kerääntyi Kunduzin kaupunkiin osoittamaan mieltään iskuja vastaan. Länsimaiden ilmaiskujen toistuvat siviiliuhrit ovat herättäneet raivoa afganistanilaisten keskuudessa.

Taliban on tehnyt useita hyökkäyksiä hallituksen joukkoja vastaan Kunduzin provinssissa viime kuukausina. Viime vuonna se sai lyhyesti provinssin samannimisen pääkaupungin haltuunsa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP.

Lue seuraavaksi