1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Tutkijat: Trump saattaa voittaa

Yhdysvaltojen ja Britannian historian dosentti Markku Ruotsila ja populismin tutkija Emilia Palonen kehottivat A-talkissa varautumaan Donald Trumpin voittoon Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

A-studio
Markku Ruotsila ja Emilia Palonen.
Markku Ruotsila ja Emilia Palonen.Yle

Yhdysvaltojen presidentinvaalit saattavat dosentti Markku Ruotsilan mukaan ratketa Hillary Clintonin sähköpostitutkintaan, josta FBI:n pääjohtaja James Comey kertoi kongresille viime viikon lopulla. Viimeisimmissä mielipidetiedusteluissa Trump on ollut nousussa.

Ruotsila katsoo, että Clintonin voitto saattaisi myös tarkoittaa pysähtyneisyyden aikaa Yhdysvalloissa, vaikka yleensä korostetaan Clintonin politiikan ennakoitavuutta.

– Hän ei pysty tekemään yhtään mitään. Häntä tutkitaan vuosi vuoden jälkeen FBI:n ja kongressi eri komiteoiden taholta. Näyttää siltä, että republikaaneilla säilyy kongressi vallassaan.

– He pystyvät estämään kaiken Clintonin toiminnan paitsi yhden: hän ehkä pystyy nimittämään korkeimpaan oikeuteen lisää tuomareita, Ruotsila kuvasi Hillary Clintonin mahdollista presidenttikautta.

Ruotsila katsoo, että Trumpin arvaamattomuutta on liioiteltu.

– Vaikka republikaanipuolue ei välttämättä Trumpista pidä, hän on pragmaatikko. Hän näyttelee sitä mitä nyt näyttelee.

Trumpin voittoa pitää mahdollisena myös populismin tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistolta.

– Tässä saattaa hyvinkin käydä niinkuin Brexitissä, että populismi voittaa, tässä tapauksessa trumpilainen populismi, Palonen sanoo.

– Niin tässä saattaa käydä ihan hyvin. Siihen kannattaa varautua, Ruotsila säestää.

Lue seuraavaksi