Etelä-Korean presidentti poliittisesta skandaalista: "Sydämeni on särkynyt"

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye on pyytänyt jälleen anteeksi lähipiirissään julki tullutta poliittista skandaalia. Jupakka uhkaa syöstä Parkin presidentinvirasta.

Park Geun-hye
Presidentti seisoo puhujapöntössä Etelä-Korean kansalliskokouksessa. Taustalla punainen seinä.
Presidentti Park Geun-hye puhumassa parlamentissa lokakuussa 2016. Yonhap South Korea Out / EPA

Yöllä pitämässään tunteikkaassa tiedotustilaisuudessa Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye vannoi tekevänsä yhteistyötä syyttäjien kanssa. Samalla hän ilmoitti olevansa valmis itseään kohdistuvaan tutkintaan, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Presidentin pitämä lyhyt puhe on jo toinen samasta aiheesta kymmenen päivän sisällä. Hän totesi ”sydämensä särkyneen” ja piti skandaalin syntymistä omana virheenään.

– On vaikeaa antaa itselleni anteeksi. Suru valvottaa minua öisin, Park vaikeroi kansalle pitämässään puheessa. – Kaikki on omaa syytäni.

Presidentti Park Geun-hyen luottoystävän Choi Soon-silin epäillään sekaantuneen Etelä-Korean poliittisiin päätöksiin ja käyttäneen hyväksi läheistä suhdettaan presidenttiin tarkoituksenaan saada taloudellista hyötyä. Kulttitaustaisen Choin pelätään päässeen käsiksi maan salaisiin tietoihin.

Choi Soon-sil on ollut kuulusteltavana maanantaista asti.

Etelä-Korean oikeusministerin mukaan käynnissä olevien tutkimusten perusteella ratkaistaan, onko tarpeen tutkia myös presidentin toimia.

Lähteet: Reuters, AP, AFP