Hyppää sisältöön

Analyysi: Sarkozy on pudonnut Ranskan presidenttipelin haastajaksi

Mielipidekyselyiden mukaan Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy uhkaa hävitä parin viikon kuluttua järjestettävän keskustaoikeiston esivaalin ex-pääministeri Alain Juppé’lle. Peli ei ole kuitenkaan vielä pelattu, sillä haastajan asema sopii sinnikkäälle Sarkozylle, kirjoittaa Pariisista Annastiina Heikkilä.

Keskusta-oikeistolaisen Republikaanit-puolueen vaalikeskusteluun osallistuivat torstai-iltana kaikki puolueen seitsemän presidenttiehdokkuuden tavoittelijaa. Taustaruudulla entisen pääministerin, Alain Juppén kasvot. Kuva: Eric Feferberg / EPA

Ikiliikkuja Nicolas Sarkozy saattaa joutua pian pohtimaan politiikasta poistumista – ja tällä kertaa lopullisesti. Muutaman viikon kuluttua kun järjestetään keskustaoikeistolaisten esivaali, jonka Sarkozy uhkaa hävitä. Kiusallinen skenaario, johon Sarkozy kieltäytyy toistaiseksi uskomasta.

Tosiasia on kuitenkin se, että kaikki mielipidekyselyt ovat povanneet selvää voittoa entiselle pääministerille, Sarkozyn puoluetoverille Alain Juppé’lle. 71-vuotias Juppé kosiskelee poliittista keskustaa, kun taas Sarkozyn taktiikkana on ollut vakuuttaa oikean laidan äänestäjät.

Tuttu asetelma näkyi myös torstai-iltana järjestetyssä keskustaoikeiston vaalitentissä, jota hallitsivat kysymykset terrorismista ja turvallisuudesta. Sarkozy jatkoi ärhkäkkäänä ja vaati jihadistitaisteilijoiden kansalaisuuden poistoa, kovempia rangaistuksia alaikäisille lähiöhuligaaneille ja suurempia valtuuksia poliisin aseenkäyttöön.

Juppé sen sijaan ei ottanut minkäänlaisia riskejä, vaan myhäili vanhemman valtiomiehen rauhalliseen tyyliin. Varman päälle pelaaminen kannatti, sillä tv-yleisö äänesti hänet tv-väittelyn niukaksi voittajaksi.

Sarkozy ärsyttää, mutta kannattajat ovat uskollisia

Sarkozya painavat paitsi vanhat vaalirahasotkut myös lunastamattomat lupaukset, ärsyttävänä pidetty persoona ja liian laitaoikeistolaiseksi mielletty politiikka. Ex-presidentillä on kuitenkin eräs korvaamaton taito: kyky saada kannatusjoukkonsa muita varmemmin vaaliuurnille.

Entinen presidentti Nicolas Sarkozy. Kuva: Eric Feferberg / EPA

Niinpä Sarkozyn peli ei ole suinkaan vielä pelattu. Keskustaoikeiston yhteistä presidenttiehdokasta kun eivät päätä gallupit, vaan uurnille lopulta saapuvat äänestäjät.

Lisäjännitystä tuo se, että 20. ja 27. päivä marraskuuta pidettävissä esivaaleissa voivat äänestää kaikki ranskalaiset puoluekirjaan katsomatta.

Osa vasemmiston kannattajista onkin suunnitellut äänestävänsä varmistaakseen ”vähemmän pahan vaihtoehdon” eli Juppén valinnan. He ovat realisteja ja laskevat, että kevään presidentinvaalien toisella kierroksella mukana ovat joka tapauksessa äärioikeiston ja oikeiston ehdokkaat – joista jälkimmäinen on Ranskan todennäköinen uusi presidentti.

Juppé on varma, mutta valju vaihtoehto

Tämä on samalla myös Alain Juppén ongelma. Kiinnostaako vasemmiston tai keskustan kannattajia lopulta äänestää, jos Juppén voitto näyttää ilman heitäkin varmalta? Ja herättääkö 71-vuotias vanhempi valtiomies lopulta tarpeeksi intohimoa omiensa joukossa? ”A-lain, A-lain” -huutoa ei ole Juppén vaalitilaisuuksista vielä pahemmin kuultu.

Sarkozylle altavastaajan rooli on toki nöyryyttävä, mutta samalla kovin sopiva. Ylienerginen bling-bling- ex-presidentti on ärsyttävä ja yliampuva mutta myös mahdottoman sinnikäs. Hän jos joku tietää, miten kansanjoukot hurmataan – tai ainakin osa niistä.

Sarkozylla on nyt taisteluvaihe päällä ja takana konservatiivipuolueen kenties uskollisin äänestäjäjoukko.