1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Moskova

Venäjää odottaa vaikeiden valintojen vuosi – Miten muistella vuoden 1917 tapahtumia oikein?

Kuinka voi puhua myönteisesti vallankumouksesta maassa, jossa valtionjohto tuntuu pelkäävän vallankumousta enemmän kuin mitään muuta, pohtii Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Yle maailmalla: Moskova
Aurora-risteilijä
Aurora-risteilijä on yksi lokakuun 1917 vallankumouksen muistomerkeistä, alukselta ammuttiin merkkilaukaus ennen talvipalatsin valtausta. Alus siirrettiin heinäkuussa remontin jälkeen Kronstadtin telakalta takaisin Pietarin keskustaan.Anatoli Maltsev / EPA

Kohta on edessä vuosi, jonka aikana tulee vastaan monta 100-vuotispäivää.

On sata vuotta helmikuun vallankumouksesta, keisari Nikolai II:n vallasta luopumisesta ja marraskuun vallankumouksesta.Vuoden 1917 vallankumoukset muodostivat uuden valtion, Neuvostoliiton.

Heinäkuussa 2018 on kulunut sata vuotta keisariperheen murhasta. Sekin on osa vallankumousta.

Neuvostoliiton hajoaminen 25 vuotta sitten taas on presidentti Vladimir Putinin mukaan 1900-luvun suurin tragedia. Oliko Neuvostoliiton hajoamiseen johtanut vallankumous siis hyvä vai huono? On hieman ristiriitaista, että Putin tuskin koskaan olisi noussut valtaan ilman sitä, mitä pitää tragediana.

Privet! Kerstin Kronvall
Yle

*Pitääkö juhlapuheissa *ihailla ja kiittää vallankumouksen tekijöitä? Vai tuleeko heitä kritisoida laillisen vallan vastustamisesta ja kukistamisesta?

Presidentti Putinin vakaumus on, ettei kansannousua laillista valtaa vastaan voi hyväksyä.

Hänen vihansa kohdistuu niihin, jotka tukevat tällaisia toimia, ja hän on valmis tukemaan lähes kaikkia vallanpitäjiä, vaikka nämä olisivat kuinka julmia omia kansalaisiaan kohtaan.

Kotimaassa kaikenlainen oppositiomieliala on Putinista kielteistä ja se on siksi vaimennettava nopeasti ja päättäväisesti.

Hän voi luultavasti hyvin ymmärtää Nikolai II:n ajatustapaa mustana sunnuntaina 1905, jolloin tämä lähetti sotilaita mielenosoittajia vastaan ja antoi käskyn ampua väkijoukkoon. Ei siksi, että hän välttämättä tekisi samoin tänä päivänä. Vaan siksi, että logiikka on hänelle tuttu.

Ylhäältä johdettu vakaus ja vallassa pysyminen ovat hänellekin keskeisiä pyrkimyksiä.

Vladimir Putin
Vladimir Putin.Alexei Druzhinin/Sputnik/EPA

*Miten virallisen Venäjän *kuuluu muistella vallankumousta, sen taustoja ja siihen johtaneita tapahtumia sata vuotta sitten?

Voi hyvin käydä niin, että Putinin neuvonantajat joutuvat keksimään eron huonojen ja hyvien vallankumousten välillä. Vuoden 1917 vallankumous olisi luonnollisesti hyvä.

Bolševikkivallankumous oli nousu keisarin valtaa vastaan. Valtaa, jota tämän päivän Venäjällä myös aika lailla ihaillaan.

Keisariperheen murhaa pidetään yleisesti julmana ja raakalaismaisena tekona. Onhan perheen jäännökset nyttemmin juhlallisin menoin uudelleenhaudattu Pietarin Pietari-Paavalin linnoituksen kirkkoon.

Tulevien 100-vuotispäivien vuoksi virallisten juhlapuheiden kirjoittajien olisi nyt löydettävä tasapaino hyvien kommunistien ja huonojen tappajien välillä. Odotan innolla, mitä he keksivät.

_15.11.2016 klo 11.00 korjattu keisariperheen murhavuosi vuodesta 1917 vuodeksi 1918. _

Lue seuraavaksi