Unohditko taas tutun ihmisen nimen? Muistikouluttaja: näin lopetat muistin takkuamisen

Muunna ihmisten nimet kuviksi. Tee arjen rutiinisuoritus takaperin. Rakenna salasanoille kaava. Helli aivoja.

Ylen aamu
Martti Vannas
Tiedätkö sen tunteen, kun tapaa uuden ihmisen ja kumpikin esittelee nimensä, mutta hetken kuluttua kun pitäisi muistaa tuon henkilön nimi muisti lyö tyhjää. Tähän ongelmaan on ratkaisu ja siitä kertoo muistikouluttaja Martti Vannas.

Muistikouluttaja Martti Vannas lupaa, ettei hajamielisimmänkään peli ole menetetty. Muistaminen ei ole lahjakkuus vaan taito, joka pitää opetella. Neljällä keinolla pääsee jo pitkälle.

1) Lopeta monen asian säätäminen

Moneen asiaan keskittyminen yhtäaikaa on muistille myrkkyä. Jos aivoihin ei ehdi jäämään muistijälkeä ihmisen nimestä, ei nimeä voi muistaakaan. Tee asiat yksi kerrallaan.

– Kun yritämme muistaa monta asiaa kerralla, emme faktisesti muista yhtäkään asiaa. Hyvin tallennettu pysyy siellä, Vannas sanoo.

2) Muunna kasvot (noloksikin) mielikuvaksi

Ihmisen aivot ovat hanakoita tunnistamaan kasvoja ja kuvia, mutta ne eivät ole yhtä herkkiä tarttumaan nimiin. Muuta tutun kaverin kasvot mielikuvaksi, jonka kautta ongit nimen mieleesi.

– Mitä oudompi sen parempi, ja mitä enemmän voimakkaita tunteita mielikuvaan liittyy, sen parempi, Vannas rohkaisee.

Mielikuvaa tarvitse kertoa kenellekään.

– Ei ole väliä miten muistat, tulokset ratkaisee.

3) Keksi salasanoille kaava

Kymmenien salasanojen muistamiseksi Vannas käyttää kaavaa, jonka logiikka toistuu aina samana. Kun tietää salasanan loogisen reitin alusta loppuun, se on mahdollista muistaa päättelemällä, eikä ole pelkän ulkomuistin varassa.

Vannas rakentaa salasanan aina kolmesta osasta. Yksi osa on aina sama, kaksi muuta liittyy asiaan, jonka salasanasta on kyse.

Esimerkiksi lentoyhtiön kanta-asiakaskortin salasana rakentuu Vannaksella niin, että ensimmäinen osa on sana, jokia liittyy Finnairiin. Toinen osa on kaikissa salasanoissa sama. Kolmanneksi tulee numerosarja, joka liittyy Finnairiin.

4) Helli aivoja hassulla jumpalla

Ihminen rakastaa turvaa tuottavia rutiineja, aivot eivät. Vannas kehottaa tekemään aivojen virkistämiseksi arkisia asioita eri uudessa ja oudossa järjestyksessä.

– Pidä kelloa väärässä kädessä, pese hampaat vasemmalla kädellä. Jo tämä virkistää aivoja ja muistia, kun rutiini tehdään eri tavalla. Heräämme arkihypnoosista.