Uutta äitiyskorttia saa neuvoloista – huomioi esimerkiksi synnytyspelon ja monikulttuurisuuden paremmin

Äitiyskortti on edellisen kerran päivitetty vuonna 1999. Vanha levitettävä haitarimalli säilyy, mutta kantta koristaa uusi kuva.

äitiysneuvolat
Kuva uudesta äitiyskortista.
Äitiyskortin kuvituksen suunnitteli Joachim Lindström ja Erica Wilén. Kuvitustyössä oli lähtökohtana pyrkiä tarpeeksi ajattomana olemukseen, samalla löytäen korttiin jotakin uutta ja 2000-lukulaista tyyliä, tekijät avaavat. Lekolar

Uutta äitiyskorttia saa jo joistakin neuvoloista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Reija Klemetti. Neuvolat pystyvät tilaamaan korttia ja se otetaan käyttöön sitä mukaa, kun vanhat äitiyskortit loppuvat.

Korttia varten oli kerätty tietoa ja toiveita neuvoloista sekä useilta asiantuntijoilta. Klemetti jatkaa, että ajatuksia kortin kehittämiseen otetaan vastaan.

– Ihan täydellistä emme saaneet. Kaikkia toiveita ei kyetty toteuttamaan, Klemetti pohtii.

Uudessa kortissa on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi synnytyspelkoon, synnytyksen suunnitteluun, raskaana olevan liikuntatottumuksiin ja imetysohjaukseen.

Täytyy entiset käyttää ensin loppuun. Kortti tulee varmaankin lähiaikoina

Marjo Antikainen

Vanha levitettävä haitarimalli säilyy, mutta kantta koristaa uusi kuva. Uudessa kannessa on piirros äidistä halaamassa pientä lastaan.

Myös monikulttuurisia asioita on otettu rakenteellisissa tiedoissa huomioon, kuten äidinkielessä ja asiointikielessä. Kortissa on lisäksi enemmän tilaa oman terveydentilan seurantaan, kuten verenpaineen kotiseurantaan.

Sisällössä on huomioitu muun muassa vuonna 2011 annettu seulonta-asetus ja vuonna 2013 julkaistut äitiysneuvolatoiminnan suositukset.

Kortti koetaan hyväksi

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon neuvolatyön päällikkö Marjo Antikainen kertoo, ettei korttia vielä saa kainuulaisista neuvoloista.

– Täytyy entiset käyttää ensin loppuun. Kortti tulee varmaankin lähiaikoina, Antikainen paljastaa.

Antikainen kehuu korttia, jonka pääsi jo näkemään Valtakunnallisilla Neuvolapäivillä. Yksi hyvä asia on esimerkiksi se, että kortissa on enemmän paikkoja merkittäväksi erilaisille asioilla, joita on aikaisemmin jouduttu kirjoittamaan.

Haitarimallin lisäksi oltiin ehdotettu vihkoa, mutta tämä tyrmättiin neuvoloiden henkilökunnan puolesta, kertoo kortin valmistaneen Lekolarin tuotevastaava Marja-Liisa Kuronen.

Ihan täydellistä emme saaneet. Kaikkia toiveita ei kyetty toteuttamaan

Reija Klemetti

Tämä johtuu siitä, että haitarimalli koetaan käteväksi.

– Neuvolassa se todettiin hyväksi, koska näkee paljon asioita kerralla, Kuronen avaa.

Ulkomuotoa päätettiin myös muuttaa. Tämä koettiin tarpeelliseksi, sillä kansi oli palvellut jo pitkään. Kuvituksen suunnitteli Joachim Lindström ja Erica Wilén. Lindström on myös Lekolarin markkinointipäällikkö.

Kuvitustyössä oli lähtökohtana pyrkiä tarpeeksi ajattomana olemukseen, samalla löytäen korttiin jotakin uutta ja 2000-lukulaista tyyliä, tekijät avaavat.

Äitiyskortti on edellisen kerran päivitetty vuonna 1999. Tämän jälkeen korttiin on tehty pieniä muutoksia.