1. yle.fi
  2. Uutiset

Saattohoitaja neuvoo puhumaan kuolemasta ajoissa: "Elämä on nyt ja tässä"

Pyhäinpäivänä sytytetään kynttilä muistoksi yhteisistä kohtaamisista ja eletystä elämästä. Saattohoitaja Tea Kauttio on saatellut monet viimeiselle matkalle ja rohkaisee puhumaan kuolemasta avoimesti myös silloin, kun se ei näyttäisi olevan lähellä.

kuolema
Kynttilä palaa ikkunan edessä. Taustalla kukkasia.
Yle

HämeenlinnaSaattohoidossa kuolemasta puhuminen kuuluu arkipäivään. Kuoleman sanoittaminen juuri sellaisena kuin se on helpottaa sekä kuolevaa että hänen omaisiaan.

– On hyvin tärkeää saada puhua kuolemasta kuoleman nimellä. Se helpottaa sekä potilaan että omaisen henkistä painetta, kun saa avoimesti kertoa mitä haluaa ja toivoo omalta kuolemaltaan, sanoo sairaanhoitaja Tea Kauttio hämeenlinnalaisesta Koivikko-kodista.

Jos potilas haluaa keskustella kuolemasta ja siitä, mitä on odotettavissa ennen sitä, keskustelua käydään potilaan toiveiden mukaisesti. Saattohoidossa henkilöstö rohkaisee puhumaan kuolemasta avoimesti.

– Kuolema on aiheena vaikea ottaa esiin, mutta pyrimme rohkaisemaan potilaita ja omaisia puhumaan asioista silloin, kun se on mahdollista. Lähellä kuolemaa ymmärretään ajan rajallisuus, ja myös omaisten on hyvä ymmärtää, että lähellä voi olla tilanne, ettei omaa tahtoaan enää pysty kertomaan.

Hyvä elämä saattelee hyvään kuolemaan

Kuolema kirkastaa arvot ja karsii rönsyt. Kuolinhetken lähestyessä jäljelle jäävät vain elämän varrelta kertyneet hyvät muistot, perhe ja läheiset ihmissuhteet. Työelämän saavutukset ja niiden arvostaminen ovat jääneet kauas taakse. Monen kuolevan elämäntarinat kuullut saattohoitaja Tea Kauttio on saanut työstään paljon myös omaan elämäänsä.

Tea Kauttio Koivikko-kodissa pöydän ääressä
Hämeenlinnan saattohoitokoti Koivikossa huomio kiinnittyy ensimmäisenä isoon keittiöön ja yhteiseen avoimeen tilaan. Ison pöydän ympärillä on varmasti istuttu monta kertaa puhumassa kuolemasta, mutta enemmän siellä ehkä kuitenkin on muisteltu elämää. Saattohoitaja Tea Kauttio kannustaa puhumaan kuolemasta silloin, kun se on vielä mahdollista.Heidi Kononen / Yle

– Sen olen huomannut, että annan hirveästi arvoa ja aikaa perheelle ja muille tärkeille ihmissuhteille. Arvostan korkealle myös ihan tavallisia iloisia elämän tapahtumia. Osaan nauttia niistä paljon enemmän, ja annan paljon aikaa ystäville ja perheelle. En keskity pelkästään työhön, vaan nautin elämästä monipuolisesti, pohtii Kauttio.

– Elämän synty- ja kuolinhetkeä ei pysty ennustamaan eikä sitä voi arvioida, milloin se tulee. Kuolema on luonnollinen tapahtuma, mutta enemmän suuntaan omia ajatuksia siihen, että elämä on nyt ja tässä. Työ on opettanut, että hyvä elämä on aika lähellä hyvää kuolemaa.

Surevaa auttaa halaus ja läsnäolo

Kuolemasta puhumista vältellään tai pidetään vaivaannuttavana, jos se ei juuri sillä hetkellä ole ilmeinen. Saattohoitaja Tea Kauttio kehottaa suhtautumaan kuolemaan avoimesti, puhtaasti teknisenäkin seikkana.

– Minusta siihen kannattaa valmistautua, esimerkiksi hoitotahdon tekeminen ei katso ikää eikä paikkaa. Kuoleman sattuessa se helpottaa läheisten stressiä, kun tiedetään ihmisen tahto. Minusta se ei ole mitenkään itsensä etukäteen "kuolettamista", vaan realistista asennoitumista elämään.

Suru tuottaa kipua, mutta surevaa ei saisi hylätä tai jättää ulkopuolelle.

Tea Kauttio

Kauttio sanoo, että kuolema on aina menetys. Ihmiselle toisen ihmisen menettäminen on suruista suurin.

– Suru on hyvin yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus. Suru tuottaa kipua, mutta surevaa ei saisi hylätä tai jättää ulkopuolelle. Surevan lähelle meneminen on tärkeintä, eikä siinä tarvita hienompia sanafraaseja. Halaus ja läsnäolo ovat tärkeintä.

Kuolemaan on helpompi suhtautua, jos se tulee korkean iän tai pitkällisen sairauden jälkeen. Aina niin ei ole.

– Aikoinaan ajattelin, että kaikilla täällä on kohtalonsa, mutta työn kautta olen toisinaan ajatellut, että joskus kuolema on kohtuuton. Silloin hoitajana pystyy vain olemaan läsnä ja paikalla. Ihmisiä me kaikki ollaan, ja pyritään siihen, että saataisiin tuki ja turva omaisille myös silloin, kun kuolema kohtelee kaltoin.

Pyhäinpäivä muistaa elettyä elämää

Sairaanhoitaja Tea Kauttio sanoo saattohoidon olevan iloa ja nautintoa tuovaa työtä.

– Tämä työ on todella palkitsevaa. Jo ensimmäisen kesän aikana huomasin, kuinka kiitollisia potilaamme ovat pienestäkin avusta. Se kasvatti itseä niin hoitajana kuin ihmisenäkin, kun sai helpotettua potilaan oiretta tai oloa. Se tuo suurta onnistumisen tunnetta hoitajana, kun pystyy auttamaan potilasta nauttimaan elämästä lähellä kuolemaa.

Pyhäinpäivää Kauttio viettää myönteisenä päivänä.

– Sytytän kynttilän ja muistelen menneitä heidän elämänsä kautta. Matkalla on yhteisiä kohtaamisia heidän kanssaan, ja he elävät minun sydämessäni sitä kautta.

Lue seuraavaksi