Uudessa Lotossa osumat vähenevät kaikissa nykyisissä voittoluokissa - “Tavoite on, että pelin voittosuhde paranee”

Veikkaus yrittää lisätä Loton kiinnostavuutta muuttamalla pelin sääntöjä. Tavoitteena on, että jättipotteja tulisi jakoon nykyistä useammin. Uudistuksen kääntöpuolena on se, että voitto-osumien määrä vähenee selvästi kaikissa nykyisissä voittoluokissa.

Kotimaa
Pallot pyörivät lottokoneessa
Veikkaus Oy

Veikkaus lisää lottokoneen rumpuun tämän kuun lopulla yhden pallon. Siitä lähtien lottoajan pitää joka viikko koettaa arvata, mitkä 7 numeroa kone arpoo neljänkymmenen pallon joukosta.

Lottokupongin peliriviin tulee siis yksi numero lisää. Se on merkittävin niistä muutoksista, jotka loton sääntöihin tulevat. Toinen oleellinen muutos on se, että vastedes Lotossa arvotaan vain yksi lisänumero, eikä kahta kuten ennen.

Nuo molemmat sääntömuutokset aiheuttavat sen, että voiton saamisen todennäköisyys heikkenee kaikissa Loton nykyisissä viidessä voittoluokassa. Nuo voittoluokat – 7 oikein, 6+1 oikein, 6 oikein, 5 oikein ja 4 oikein – säilyvät Lotossa vastedeskin.

Muutokset osuman todennäköisyyksissä

Päävoiton saaminen eli 7 oikein -rivin arvaaminen vaikeutuu Lotossa huomattavasti. Nykyisin päävoitto on yksi 15,4 miljoonasta numeroyhdistelmästä. Uudistuksen jälkeen se on enää yksi 18,6 miljoonasta yhdistelmästä. Loton päävoittoluokassa osuman todennäköisyys putoaa 17 prosentilla.

Toiseksi suurimmassa 6+1 -voittoluokassa osuman todennäköisyys putoaa alle puoleen nykyisestä. Nyt todennäköisyys on yksi miljoonasta. Uudistetussa lotossa se on yksi 2,6 miljoonasta vaihtoehdosta.

Grafiikka

Osumien mahdollisuus pienenee kaikissa niissä voittoluokissa, joita Lotossa nyt on. Asia käy ilmi ohessa olevasta taulukosta. Tiedot ovat peräisin Veikkauksesta.

Tavoitteena on lisätä pelin kiinnostavuutta

Vaikka Veikkaus heikentää selvästi osumien todennäköisyyttä Loton perinteisissä voittoluokissa, yhtiön tavoittena on lisätä pelin kiinnostavuutta. Se on tarpeen, koska rahapelien markkina muuttuu vinhaa vauhtia.

Toisaalta rahan kierto alalla nopeutuu, kun tarjolle tulee jatkuvasti pelejä, joita pelataan päivittäin. Eurojackpotin ja Vikingloton kaltaiset jättipotteja synnyttävät kansainväliset pelit vetävät lottokansaa puoleensa.

Kilpailu asiakkaiden rajallisista rahoista kiristyy. Veikkaus uskoo, että Loton vaikeuttaminen mahdollistaa perinteisen pelin kilpailukyvyn kohentamisen.

– Tavoitteenamme on, että Lotossa pystyy jatkossakin saamaan todella isoja voittoja. Jättipotit kiinnostavat pelaajia. Kun peli hieman vaikeutuu, pystymme jokusen kerran vuodessa tarjoamaan potteja, jotka nousevat yli 10 miljoonaan, jopa ennätyspottiin, selittää Loton tuotepäällikkö Marko Aaltonen Veikkauksesta.

Loton tuotepäällikkö Marko aaltonen.
Voittojen kappalemäärä kasvaa dramaattisesti, kun palkintohaitarin alapäähän tulee uusia voittoluokkia, sanoo Loton tuotepäällikkö, Marko Aaltonen.Veikkaus

Se, että uudessa Lotossa jättipotteja syntyy hieman useammin kuin nykyisin, perustuu kuitenkin siihen, että arvonnoista löytyy täysosumia huomattavasti nykyistä harvemmin.

Marko Aaltosen mukaan Veikkaus on laatinut Loton uudistussuunnitelmat asiakkaidensa toiveiden mukaan. Niiden noudattaminen on lisännyt uudistuksen vaikeusastetta, sillä asiakaskunnan keskeisimmät toiveet ovat rajoittaneet käytettävissä olevien vaihtoehtojen skaalaa huomattavasti.

– Usein tällaisissa yhteyksissä korotetaan pelin hintaa. Päädyimme asiakaspalautteen pohjalta hyvin nopeasti kuitenkin siihen, että pelin hinta täytyy säilyttää yhdessä eurossa, kertoo Marko Aaltonen.

Samanaikaisesti tavoitteena on ollut pelin voittosuhteen parantaminen ja suurten voittojen mahdollisuuden turvaaminen ylimmissä voittoluokissa. Nämäkin ovat asiakaskunnan toiveita.

Pelin hinnan vaikutus muutoksiin

Kun Veikkaus päätti olla kajoamatta lottorivin hintaan, pelin uudistaminen on ollut nollasummapeliä. Jos voiton suuruutta halutaan kasvattaa joissakin voittoluokissa, se voi tapahtua lähinnä harventamalla voitto-osumien esiintymistiheyttä.

Se onnistuu kahdella konstilla: lisäämällä peliruudukkoon numero tai vähentämällä lisänumeroiden määrää arvonnassa. Veikkaus on käyttänyt uudistuksessaan kumpaakin konstia.

Tempun merkitys on suurin voittoluokassa 6+1 oikein. Tuossa voittoluokassa osuman mahdollisuus heikkenee alle puoleen siitä, mikä se nyt on. Tällä on suora vaikutus 6+1 -tuloksesta maksettavaan voittoon. Se kaksinkertaistuu Loton uudistuksessa, kertoo Loton tuotepäällikkö, Marko Aaltonen.

– Tällä hetkellä 6+1 -voiton odotusarvo on noin 50 000 euroa keskimääräisellä pelikierroksella. Uudistuksen jälkeen se on noin 100 000 euroa.

Tällä muutoksella saattaa olla suora vaikutus suurista voitoista haaveileviin lottoajiin, koska 6+1 -osumia tulee useita joka viikko. Uudistuksen jälkeenkin näin käynee viikoittain.

Veikkaus haluaa nimenomaan, että kahden ylimmän voittoluokan kiinnostavuus kohoaisi uudistuksen seurauksena. Nämä muutokset ovat keskeisimmät valtit uudistuksen markkinoinnissa.

Uudet voittoluokat tuovat pelaajalle vain kahden euron palkinnon

Veikkauksen tavoitteena on myös se, että uudistus kohentaa pelin voittosuhdetta. Se tarkoittaa, että veikkaajilta kerätystä rahasta pitäisi palautua entistä suurempi osa pelaajille takaisin voittoina.

Jotta tämä olisi mahdollista, Veikkaus on luonut Lottoon kaksi uutta voittoluokkaa: 3+1 lisänumero oikein ja 3 oikein. Tämä johtaa siihen, että uudistuksen jälkeen Veikkaus maksaa asiakkailleen lukumääräisesti paljon enemmän lottovoittoja kuin nyt.

– Tällä hetkellä keskimäärin joka 83. lottorivi voittaa jotakin. Uudessa lotossa voittaa keskimäärin joka 50. rivi, selittää Marko Aaltonen.

Veikkauksen tulee huolehtia siitä, että lottoajien peliin uhraamista rahoista palaa tietty osuus pelaajille. Asetuksen mukaan palautuksen määrän tulee olla 40-55 prosenttia. Nyt palautusprosentti on noin 41. Uudistuksen toteuduttua lottoajille palaa heidän rahoistaan voittoina 42-43 prosenttia.

Uudet voittoluokat eivät liene Loton pelaajille kuitenkaan varsinainen vetonaula. Noissa voittoluokissa osumasta pelaajalle seuraava palkinto on vain 2 euroa. Useimmat lottoajat rastivat kuponkeihinsa useita rivejä. Jos sellaisesta kupongista irtoaa kahden euron voitto, pelaaja tuskin kokee palkintoa voitoksi, koska ei saa pelistä lähimainkaan omiaan takaisin.

Veikkaus markkinoi uutta Lottoa tuotepäällikkö Marko Aaltosen sanoin "Jatkossa Lotossa voittaa useammin, ja myös entistä suurempia voittoja on tarjolla useammin".

Kysyin Aaltoselta, voisiko uudistuksen keskeisimmät seurauksen tiivistää lauseeseen "Lotto uudistuu, voiton todennäköisyys heikkenee".

– Tuo on yksi näkökulma. Minä näen kuitenkin toisaalta niin, että voittojen määrä lähes kaksinkertaistuu. Lisäksi toiseksi ylimmän voittoluokan voitto-osuus tuplaantuu ja uudistuksen jälkeen pystymme tarjoamaan isoja voittoja nykyistä paremmin, kuittaa Marko Aaltonen.