Venäjä avasi Aleppon turvakäytävät, lähtijöitä tuskin on

Venäjä on luvannut niin siviileille kuin kapinallisille pääsyn piiritetystä Itä-Alepposta ilman, että heitä ammutaan.

Taisteluja Aleppossa lokakuun lopussa. Kuva: Reuters-TV

Venäjän julistama kymmentuntinen tulitauko on tullut voimaan Syyriassa Itä-Aleppossa. Venäjä on luvannut, että tauon aikana kaupungista voivat poistua turvallisesti niin siviilit kuin kapinalliset.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan Aleppossa ei perjantaiaamuna kuulunut taistelun ääniä. Torstaina taisteluja kuvattiin erityisen kiivaiksi.

Kuusi turvakäytävää on auki siviileille ja kaksi kapinallisille aamuyhdeksästä iltaseitsemään, mutta yhteenkään käytävään ei odoteta vilkasta liikennettä. Viime kuussa Venäjän vastaava tarjous sai vain kourallisen ihmisiä poistumaan Itä-Alepposta. Myöskään YK ei kyennyt evakuoimaan haavoittuneita ja sairaita.

Kapinallisten hallitseman Itä-Aleppon asukkaat sanoivat pelkäävänsä siirtyä hallituksen vallassa oleville alueille. Venäjän ja Syyrian hallitusten mukaan kapinalliset estivät heidän lähtönsä.

"Arvoton ilmoitus"

Kapinallisten mukaan Venäjä yrittää tulitaukolupauksellaan pelkästään alentaa kansainvälisiä paineita itseään kohtaan.

– Lupauksella ei ole mitään arvoa. Emme luota Venäjään, sanoi Nureddin al-Zinki-kapinallisryhmän edustaja Jasser al-Jussef.

Piiritetyn Itä-Aleppon neljännesmiljoonalle asukkaalle ei ole saatu apua sitten heinäkuun alun, ja etenkin ilmapommitukset ovat tappaneet siviilejä siinä määrin, että Venäjää on syytetty jopa sotarikoksista.

Venäjä aloitti ilmaiskutauon kaksi viikkoa sitten, mutta uhkaa jatkaa pommitusta, jos kapinalliset eivät lakkaa hyökkäämästä. 

Aleppo on kokonsa ja sijaintinsa takia strategisesti hyvin tärkeä Syyrian sisällissodan osapuolille. Jos YK:n välittämät rauhanneuvottelut joskus todella alkavat kunnolla, Aleppo on sitä hallitseville iso nappula rauhanpelissä.

Lähteet: AFP, Tass