Vasama uhkasakosta: Selkeä viesti perusturvalle ja kaupunginjohtajalle

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja muistuttaa, että kaupunginjohtajalla on mahdollisuus rajata lomautuksista tiettyjä henkilöstöryhmiä.

Pori
Juha Vasama Porin valtuustossa.
Jari Pelkonen / Yle

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Vasaman mukaan vastuu lakisääteisten terveystarkastusten hoitamisesta lomautusten aikana kuuluu perusturvalle ja kaupunginjohtajalle.

Aluehallintovirasto on määrännyt Porin kaupungin hoitamaan neuvola-asetuksen mukaisen toimintansa myös lomautusten aikana 100 000 euron sakon uhalla. Porin Aville antamista selvityksistä käy ilmi, että lomautusten aikana kaupunki jättää ison määrän pakollisia terveystarkastuksia tekemättä.

Kolmen viikon lomautukset koskevat isoa osaa Porin työntekijöistä ja niillä tavoiteltiin lähes viiden miljoonan euron säästöjä.

Kaupunginhallituksella ei yksityiskohtaista tietoa

Juha Vasama muistuttaa, että lomautuksista päättänyt kaupunginhallitus teki päätökseen kirjauksen, jonka mukaan kaupunginjohtajalla on työnantajan ylimpänä edustajana mahdollisuus tehdä lomautuksiin rajaavia päätöksiä.

– Ilmeisesti kaupunginjohtaja ja perusturva päätyivät siihen, että tätä rajausta ei tässä kohtaa käytetä.

Kaupunginhallituksella ei Vasaman mukaan voi olla jokaisesta lakisääteisestä palvelusta yksityiskohtaista tietoa.

– Sitä varten meillä on virkamiehet.

Vasaman pitää valitettavana, että tällaiseen tilanteeseen on jouduttu.

– Kuntatalouden tilanne on nyt tällainen. Pyrimme kaupunginhallituksessa tekemään päätöksiä esittelystä parhaan kykymme mukaan.