1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin lippu nousi salkoon Isisiltä vallatussa Itä-Mosulissa

Miljoona siviiliä on pakovalmiina kaupungista, jota Isis on hallinnut kaksi vuotta.

Isis
Sotilas halaa tiukasti äitiään. Eedssä itkevä nainen levittää käsiään.
Irakilainen poliisi halasi äitiään, joka oli päässyt pakoon Mosulin itäpuolella sijaitsevasta Kokjalin kylästä. Satoja perheitä tuli torstaina Khazirin pakolaisleiriin Irakin ja Isisin taistelujen alta. Ahmed Jalil / EPA

Irakin joukot kertovat vallanneensa useita Mosulin itäisiä kaupunginosia islamistiselta Isis-järjestöltä ja etenevänsä voimakkaan tykkitulen ja ilmavoimien tukemina kohti kaupungin keskustaa. Paksu musta savu pöllähtelee Mosulin taivaalle, kun Isis yrittää haitata lentokoneiden iskuja polttamalla autonrenkaita.

Irakin lippu nostettiin aamulla salkoon kuudessa kaupunginosassa itäisessä Mosulissa, armeija kertoo. Sen mukaan Isis kärsi taisteluissa kovia miestappioita.

YK kertoo saaneensa uskottavia tietoja siitä, että Isis on pakottanut kymmeniä tuhansia siviilejä kaupungin keskustaan kilviksi lähestyvien valtaajien eteen.

Isisin johtaja varoittaa vetäytymästä

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julkisti torstaina poikkeuksellisesti radioviestin. Siinä hän kehotti Isisin jäseniä taistelemaan viimeiseen saakka, jotta Mosul pysyisi Isisin hallussa.

– Jalansijojen kunniakas säilyttäminen on tuhansia kertoja helpompaa kuin häpeällinen vetäytyminen, hän sanoi.

Isisin kalifaatikseen kutsuma alue on kutistunut viime vuoden puolivälistä asti. Mosul on Isisin viimeinen iso tukikohta Irakissa. Isis valtasi kaupungin kaksi vuotta sitten.

Baghdadin puheesta kuulsi selvästi, miten puolustuskannalla kalifaatti on, sanoo yhdysvaltalaisen ajatushautomon Middle East Forumin asiantuntija Aymenn al-Tamini.

Talven kynnyksellä huoli siviileistä kasvaa

Irakin armeija ja kurditaistelijat aloittivat kaksi viikkoa sitten Mosulin valtaamisen Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemina.

Tiistaina joukot ylsivät idässä kaupungin alueelle, mutta muualla eteneminen on ollut hitaampaa. Kaupungin keskustasta taisteltaneen pitkään, katu kadulta ja talo talolta.

Avustusjärjestöjen mukaan Mosulissa on jopa miljoona ihmistä valmiina pakenemaan heti, kun se on mahdollista. Suojapaikkoja on kuitenkin tarjolla vain pienelle osalle, järjestöt sanovat. Talvisään kynnyksellä huoli siviiliväestöstä kasvaa entisestään.

Taistelujen etenemistä voi seurata tästä ajantasaisesta kartasta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AFP, AP

_Korjattu alaotsikko 4.11. klo 12.14: sadan miljoonan sijasta miljoona. _

Lue seuraavaksi