1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisesta lastenkirjasta tekeillä taas Hollywood-elokuva

Tuutikki Tolosen Mörkövahti sai ison Hollywoodilaistuottajan innostumaan.

Tuutikki Tolonen. Kuva: Karoliina Ek / Tammi

Suomalaisella lasten- ja nuortenkirjallisuudella menee nyt hyvin. Toukokuussa saatiin kuulla, että Salla Simukan Lumikki-trilogian oikeudet on myyty Hollywoodin. Uusin uutinen on Tuutikki Tolosen Mörkövahdista tekeillä oleva englanninkielinen, iso Hollywood-elokuva.

Amerikkalaiset sai innostumaan Mörkövahdin tapa sekoittaa lastenkirjojen klassikoiden elementtejä.

– Siinä yhdistyy aineksia Roald Dahlin huumorista, Maija Poppasesta ja Hassuista hurjista hirviöistä. Siinä on paljon yhtymäkohtia klassikoihin ja uudenlainen konsepti: möröt ryhtyvät mörkövahdeiksi, sanoo sopimuksen neuvotellut Elina Ahlbäck.

Merkittävä askel oli myös toukokuussa tehty sopimus amerikkalaisen kustantajan Houghton Mifflinin kanssa. Se oli toinen tekijä, joka sai Hollywoodin tuotantoyhtiön kiinnostumaan.

– Kirjalla on jo kansainvälinen levitys ja amerikkalainen kustantaja tarkoittaa, että sillä on potentiaalia kirjana, kun se leviää ympäri maailmaa, Ahlbäck sanoo.

Mörkövahti-kirja ilmestyy Yhdysalloissa nimellä Monster Nanny syksyllä 2017. Kirjasta on solmittu kansainvälisiä julkaisusopimuksia kaikkiaan 14 maahan.

Kirjallisuusagentti Ahlbäckin mukaan elokuvasta on tulossa suuren budjetin Hollywood-leffa. Tuotantoyhtiö Scott Free Productions tunnetaan muun muassa sellaisista kassamagneeteista kuin Top Gun, Gladiaattori ja Blade Runner.

– Tuotantoyhtiö on ykkösluokan toimija, joka on voittanut monia Oscareita. Tämä on huikean iso juttu, Ahlbäck iloitsee.

Mörkövahti-elokuva on kehittelyvaiheessa ja sille etsitään käsikirjoittajaa. Ohjaaja ja näyttelijät valitaan sen jälkeen. Jos elokuva etenee tuotantoon, se tulee valkokankaille aikaisintaan 2018–2019.

Tunnetaanko Roihuvuori Amerikassa?

Tieto kirjan elokuvaoikeuksien myynnistä sai yksin työhuoneellaan puurtavan kirjailijan innostumaan.

– Tuntuu uskomattomalta, ihmeelliseltä ja odottamattomalta, Tuutikki Tolonen huokaisee ja jatkaa:

– Kirjassa on paljon elokuvallisia elementtejä – möröt ja öinen metsä – ja voisin kuvitella, että elokuvan keinoin kirjasta saadaan aikaiseksi mahtavia hahmoja.

Yksi asia kuitenkin askarrutti etukäteen Tolosen 10-vuotiasta poikaa.

– Hän ihmetteli, miten ne siellä Amerikassa voi tietää, miltä Roihuvuoressa näyttää.

Tapahtumapaikkoja enemmän kirjailijaa itseään kiinnostaa, millaisiksi Mörkövahdin hahmot muuntuvat valkokankaalla. Niistä Tolosella itsellään on vahva mielikuva, johon on vaikuttanut myös Pasi Pitkäsen kuvitus.

– Mitä jos mörkö näyttääkin ihan erilaiselta, kirjailija pohtii.

Mörkövahti kertoo Hillan, Kaapon ja Maikin kesälomasta, joka alkaa jännittävissä merkeissä. Lapset saavat kodinhoitajan, joka on mörkö. Pian paljastuu, että useita kavereitakin hoitaa samanlainen. Lapset päättävät ottaa selvää, mistä otukset ovat tulleet ja miksi.

Teos palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla 2016. Raati kiitti kirjaa omaleimaisuudesta, tuoreudesta, taidokkuudesta ja tarinan koukuttavuudesta.