Hyppää sisältöön

Finnwatch: Palmuöljyteollisuudessa vieläkin rekrytointiongelmia – työpaikka voi maksaa vuoden palkan

Työpaikka palmuöljytiloilla voi maksaa työntekijälle rekrytointipalkkiona jopa vuoden palkan. Finnwatchin raportin työolot ovat kuitenkin kohentuneet kaksi vuotta sitten tehtyyn selvitykseen verrattuna.

Viljeltyä palmyöljymetsää Indonesiassa. Kuva on otettu vuonna 2013. Indonesia on Malesian ohella maailman suurin palmuöljyn tuottaja. Kuva: Bangus Indahono / EPA

Palmuöljyä suomalaisille yrityksille aiemmin toimittaneen malesialaisen IOI Groupin toiminta on joiltain osin parantunut, mutta edelleen yrityksen toiminnassa on ongelmia.

Neste on käyttänyt malesiassa tuotettua palmuöljyä biodieselin tuottamiseen ja Paulig mm. tortillojen ja tortillachipsien tuotannossa.

Pahimmat ongelmat liittyvät yrityksen rekrytointiin, kertoo yritystoiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia tutkiva Finnwatch seurantaraportissaan.

Raportin mukaan siirtotyöntekijät maksavat edelleenkin valtavia rekrytointimaksuja päästäkseen töihin. Lisäksi osaa työntekijöistä on johdettu harhaan palkkauksen yhteydessä ja osa tekee töitä minimipalkan alittavalla palkalla.

– Työpaikan saamiseksi osa työntekijöistä on ottanut kotimaassaan velkaa, joka vastaa yli vuoden palkkaa. Ongelmaa pahentaa se, että useille työntekijöille on annettu Malesiassa odottavasta työpaikasta harhaanjohtavia tietoja, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala järjestön tiedotteessa.

Vartialan mukaan väärät tiedot työpaikasta voivat johtaa jopa ihmiskauppaan ja pakkotyön kaltaisiin olosuhteisiin.

Finnwatchin mukaan iso ongelma on siinä, ettei yritysten sertifiointi-järjestelmä ota riittävän hyvin huomioon työntekijöiden palkkauksen yhteyteen littyviä riskejä. Ongelmia on muun muassa oikeuksia koskevissa kriteereissä ja valvonnassa.

Yritys saa myös kiitoksia

Finnwatchin raportissa myös kiitetään IOI Groupia. Järjestön mukaan yritys on poistanut työsopimuksista työtaisteluja rajoittavat kohdat ja nostanut koeajan palkan minimitasolle. Lisäksi työntekijöiden koulutusta on lisätty.

Myös yrityksen selvityksen aikaista avointa toimintaa kiitellään.

Finnwatchin ensimmäinen IOI Groupin työoloja koskeva raportti julkaistiin vuonna 2014. Silloin yritys toimitti palmuöljyä muun muassa Nesteelle ja Paulig-konsernille.

Kumpikaan yrityksistä ei enää käytä IOI Groupin palveluja. Lisäksi Neste on aloittanut ihmisoikeuksia parantavia hankkeita ja Paulig on jatkanut työtä sertifioitujen öljyjen ja rasvojen käyttämiseksi.