10-vuotiaalla Velmerillä on satoja legorakennelmia – isona hän aikoo perustaa Suomeen Legolandin

Edes kiusaaminen ei saa Velmeriä lopettamaan lego-harrastusta. Nyt pöytyäläispoika kerää omalla näyttelyllään matkarahaa Dubain Legolandiin.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Elisenvaaran oppimiskeskuksen näyttelytilassa Pöytyällä on esillä valtavasti lego-rakennelmia. Vitriineissä on noin 200 valmista lego-settiä: On vanhoja, perinteisiä legoja, moderneja Star Wars -legoja ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi hyllyillä on itse suunniteltuja rakennelmia.

Kaikki rakennelmat ovat 10-vuotiaan pöytyäläisen Velmeri Männikön tekemiä.

– Olen rakentanut koko ikäni, ihan pienestä asti. Aina, kun on aikaa, rakennan legoilla, Velmeri kertoo.

Hän todella pitää legoista. Näyttelyssä eivät edes ole esillä kaikki pojan kotoa löytyvät legot. Legojensa kokonaismäärää Velmeri ei tiedä, eivätkä tiedä hänen vanhempansakaan. Kaikki kuitenkin myöntävät, että legoja on kotona jokainen paikka täynnä.

Legoihin käytettyä rahamäärää ei kukaan uskalla edes arvailla.

– Äiti varmaan lopettaisi legojen ostamisen, jos se tietäisi, Velmeri sanoo.

Parasta on rakentaminen

Legot ovat säilyneet suosituimpien lelujen joukossa vuosikymmenestä toiseen. Asiantuntijat uskovat, että yksi syy voi olla se, että tanskalaisyhtiö on aina osannut tarttua ajan trendeihin. Velmerin mielestä legojen suosion syy on aika selvä.

– Legoilla rakentaminen kehittää luovuutta ja rakennustaitoa, hän sanoo.

Hänen mielestään tärkeintä onkin nimenomaan rakentaminen. Valmiin rakennelman ulkonäöllä ei ole niin suurta merkitystä.

Velmeri kuitenkin myöntää, että hän pitää erityisesti Star Wars - ja City-legoista. Ne ovat aina niin hienoja.

Velmerin mielestä hänen hienoin settionsä on Star Wars -sarjan Death Star 75159. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Velmerin kokoelman helmi on Lego Star Wars -sarjan Death Star eli Kuolontähti. 3 803 palan rakennelman kokoaminen vei kaksi viikkoa.

– Keräsin kaksi vuotta rahaa, jotta sain ostettua sen. Se oli niin hieno, halusin siksi ostaa sen. Jouduin keräämään pulloja, että sain rahat kasaan.

Tällä hetkellä Velmeri kerää rahaa, jotta pääsisi maailman uusimpaan Legolandiin, Dubaihin. Lego-näyttelystä kertyvät rahat nuori mies aikoo käyttää tähän matkaan.

Talot 1 ja 2 ovat harvinaisia settejä aivan legon alkuajoilta. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Uusien legojen lisäksi Velmeriltä löytyy runsaasti vanhoja legosettejä. Osa niistä on harvinaisia. Sellaisia ovat esimerkiksi Talo numero 1 ja Talo numero 2.

– Ne ovat maailman kaksi ensimmäistä settiä. Niistä oikein huomaa, että ne ovat eri näköisiä kuin uudet. On aika hienoa omistaa näin harvinaisia settejä.

Monet keräilijät metsästävät harvinaisuuksia kissojen ja koirien kanssa, mutta Velmerille setit päätyivät sattumalta.

– Ostimme äidin työkaverilta legoja, niin siellä tuli mukana kaikkia vanhojakin. Hän ei tiennyt, että ne ovat harvinaisia, mutta minä tiesin, että vanhat ovat harvinaisia, Velmeri kertoo.

Valmiiden settien lisäksi Velmeri suunnittelee omia rakennelmiaan. Idea lähtee usein jostain yhdestä tietystä palasta.

Velmeri aikoo rakentaa legoilla aikuisenakin. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Aivan pelkkää iloa ei Velmerin lego-harrastus tuota. Poika kertoo, että koulussa häntä kiusataan, koska hän rakentaa legoilla.

– Ne pitävät sitä lapsellisena, Velmeri sanoo.

Muiden puheet eivät kuitenkaan saa Velmeriä lopettamaan harrastustaan. Hän aikoo jatkaa sitä aikuiseksi asti. Silloin Velmeri haluaisi rakentaa paljon itse suunnittelemiaan malleja.

Myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvillä. Velmeri haluaisi isona legoinsinööriksi.

– Se suunnittelee settejä Tanskaan, jotta he voivat valmistaa niitä, Velmeri selventää.

Ja jos Velmeri saa päättää, tulevaisuudensuunnitelmat eivät jää pelkästään legoinsinöörin ammattiin. Hän haluaisi nimittäin perustaa Suomeen Legolandin.

– Silloin kenenkään ei tarvitsisi matkustaa muihin maihin Legolandiin.

_Juttua korjattu 8.11.2016 klo 9.30: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, Death Star ei ole maailman toiseksi suurin lego-setti. Setin palamäärä ei ole 1804 vaan 3803. _