Uusi aika Viron politiikassa: Savisaar luopuu keskustapuolueen johdosta

Savisaar sanoi palaavansa vielä ja kehotti valitsemaan siihen saakka Yana Toomin puolueen johtoon.

Viro
Edgar Savisaar
Edgar SavisaarAOP

Viron keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar ei aio osallistua lauantaiseen puoluekokoukseen, jossa hänen oli ennakoitu menettävän puoluejohtajan paikkansa. Tiedonannossaan Savisaar nimesi vallanperijäkseen puolueen eurokansanedustajan Yana Toomin.

Savisaar painotti, ettei aio luopua politiikasta, mutta ei myöskään näe aiheelliseksi osallistua puoluekokoukseen, joka on hänen vastustajiensa orkestroima farssi ja jonka lopputulos on ennalta sovittu. Seuraavassa puoluekokouksessa hän sanoi olevansa jälleen paikalla.

Hän kehotti tämänkertaisen puoluekokouksen osanottajia muistamaan ne heikoimpien puolustamiseen perustuvat arvot, joille puolue on rakennettu. Hän nimesi Jüri Ratasin, Kadri Simsonin ja Mailis Repsin eli haastajansa tässä ja edellisessä puoluekokouksessa sekä presidenttiehdokaskisassa puolueen aatteen häpäisijöiksi.

Savisaar sanoo heidän käyvän hänen kimppuunsa nyt samalla tavoin kuin puolueen vastustajilla on ollut tapana. Hänen kannanottonsa on kokonaisuudessaan luettavissa viroksi Viron yleisradioyhtiön ERR:n verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun).

Rakastettu ja vihattu Savisaar

Keskustapuolue on Viron toiseksi suurin puolue. Viime vuoden parlamenttivaaleissa puolue sai lähes 25 prosenttia äänistä ja 27 edustajaa 101-jäseniseen riigikoguun.

Keskustapuolueen neljännesvuosisata sitten perustanut ja sitä aina johtanut Savisaar on Viron rakastetuin ja vihatuin poliitikko. Viime vaaleissa hän sai enemmän ääniä kuin kukaan muu Virossa koskaan.

Hallitukseen hänelle tai hänen puolueellaan ei kuitenkaan ole ollut asiaa sitten vuoden 2007 muiden puolueiden vastustuksen vuoksi. Savisaarta on syytetty liian Venäjä-myönteiseksi ja itsevaltaiseksi.

Puolueensa lisäksi Savisaar on joutunut pinteeseen myös kunnallispolitiikkona.

Puolueessaan Savisaari on haastettu ennenkin, mutta tappio oli ensi kertaa lähellä viime vuoden puheenjohtajavaalissa. Savisaar voitti Kadri Simsonin äänin 541–486. Tämän vuoden presidentinvaaliehdokkuudesta kilpailtaessa Savisaar joutui toteamaan, että puolue halusi hänen sijastaan edustajakseen Mailis Repsin.

Puolueensa lisäksi Savisaar on joutunut pinteeseen myös kunnallispolitiikkona. Hänet määrättiin viime vuonna syrjään Tallinnan kaupunginjohtajan toimesta laajamittaisten korruptiotutkimusten vuoksi.

Myös Yana Toom, jolle Savisaar haluaa siirtää manttelinsa tilapäisesti, on Virossa hyvin kiistelty poliitikko. Toimittaja-kirjailija Toom oli kansanedustaja vuosina 2011–2014. Vuonna 2014 hänet valittiin europarlamenttiin. Venäjän kansalaisena Tallinnassa syntynyt Toom sai Viron kansalaisuuden vuonna 2006 Savisaaren suosittelemalla erioikeudella.