1. yle.fi
  2. Uutiset

Maatalouden ongelmat näkyvät nyt viljelijöiden eläkemaksuissa – pahin silti ehkä jo takanapäin

Maatalousyrittäjien eläkemaksuja koskevien lykkäyshakemusten määrä on kasvanut 40 prosenttia vuodentakaisesta. Syynä ovat tilojen maksuvaikeudet.

Kotimaan uutiset
Lehmän turpa
Oliver Berg / EPA

Maatalouden kannattavuusongelmat ovat saaneet yhä useamman viljelijän hakemaan lykkäystä eläkemaksuihinsa. Lykkäyksiä on haettu, kun raha on tarvittu kiireellisempien laskujen maksuun.

– Maksulykkäysten määrässä on tosiaan hurja nousu. Viime vuoteen 2015 nähden on jo nyt yli 40 prosenttia enemmän pyydetty lykkäyksiä, sanoo Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Lisää maksuaikaa hakeneiden joukossa on kaikenlaisia tiloja, mutta suurimmat ongelmat ovat olleet karjatalouden puolella.

– Maito- ja sikatilalliset näkyvät ehkä kaikkein isoimpina ryhminä, ja ennen kaikkea hiljattain voimakkaasti investoineet yrittäjät ovat nyt hankalan tilanteen edessä, Huotari kertoo.

Yleensä tunnollisia maksajia

Hänen mukaansa maksulykkäyksiä voitu myöntää luottavaisin mielin, sillä perinteisesti maatalousyrittäjät ovat hoitaneet eläkemaksuvelvoitteensa hyvin. Lisäaika maksun suorittamiselle ei ole ilmaista, vaan siltä pitää maksaa korkoa.

Maksuajan antamisen ohella Mela haluaa myös muuten tukea viljelijöiden pärjäämistä. Hallituksen myöntämän maatalouden kriisipaketin turvin muun muassa lomituspalveluista perittäviin maksuihin on luvassa helpotuksia.

– Asiakkailta perittäviä lomitusmaksuja voidaan hiukan alentaa sillä 10 miljoonalla eurolla, joka on tähän suunnattu, Huotari vahvistaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa lykkäyshakemusten määrän kasvu ja jakauma eivät yllätä.

Aidan takana jo vihreämpää

– Maidon ja sianlihan markkinatilanne on varmasti ollut yksi vaikeimpia tuottajahintojen suhteen. Vaikka kaikilla tuotantosuunnilla on ongelmia, siellä se perheen päätoimisuuden kannalta iskee kaikista eniten ja pakottaa hakemaan ratkaisuja, sanoo MTK:n edunvalvontajohtaja Perttu Pyykkönen.

Vaikka maatalouden kannattavuusongelmat ovat yhä vaikeita, on veräjä parempaan raollaan.

– Pahin on ehkä jo takanapäin. Jotakin valoa on markkinoilla ehkä näköpiirissä. Sianlihan vienti Kiinaan on saatu avattua. Euroopan markkinatilanne on vähän helpottanut, samoin maitomarkkinoilla on pientä lievitystä ainakin Euroopan tasolla. Toivoa sopii, että se positiivinen kehitys joka muualla maailmassa on jo virinnyt, rupeaa sitten leviämään meillekin, Pyykkönen toivoo.

Lue seuraavaksi