1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Äänekoski

Äänekosken vedestä etsitään alkueläimiä – pitkään sairastaneilta kaivataan näytteitä

Viikkoja jatkunut vesiepidemia pitää yhä otteessaan Äänekosken eteläisiä kyliä. Virusepidemia on talttumassa, mutta nyt verkostosta etsitään pieneliöitä ja parasiitteja.

Vedenkeittokehotus jatkuu Äänekoskella Kolunpohjan tienhaarasta Hietaman Parantalan suuntaan olevalla alueella. Kuva: Antro Valo / Yle

Äänekosken eteläosissa on keitetty juomavettä kohta kolme viikkoa, eikä loppua vielä näy. Perjantaina kokoontunut epidemiatyöryhmä päätti, että keittokehotus jatkuu ainakin viikon Kolunpohjan tienhaarasta Hietaman Parantalan suuntaan olevalla alueella. Myös kloorausta jatketaan.

Viikolla otettujen näytteiden mukaan sapoviruksen aiheuttama epidemia on talttumassa. Nyt verkostosta etsitään mahdollisia viitteitä parasiiteista ja alkueläimistä. Ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalaisen mukaan kyseessä on varotoimi.

– Tässä on ollut rankka, ulosteperäinen saastuminen, joten tämäkin mahdollisuus on selvitettävä.

Epäilyksiä on herättänyt se, että Hietama-Parantalan alueella osalla asukkaista oireet ovat pitkittyneet. Heitä kehotetaan nyt hakeutumaan terveyskeskukseen näytteenottoa varten.

Alueen asukkailla on mahdollisuus hakea korvauksia vesikriisistä, mutta kiirettä ei kannata pitää.

– Uusia korvausperusteita voi yhä ilmetä, sillä tilanne on edelleen päällä. Korvaushakemus kannattaa lähettää vasta, kun tilanne on ohi ja kaikki vahingot ja kärsimykset tiedossa, Lappalainen painottaa.

Korvauksia voi saada muun muassa terveydelle aiheutuneista haitoista, hoito- ja lääkekuluista sekä mahdollisista aineellisista vahingoista.