Porin perusturva uhkasakosta: Saamme terveystarkastukset kuntoon kuukaudessa

Porin perusturvan mukaan lomautuspäätös jouduttiin tekemään sellaisella kiireellä, että esitys päättäjille jäi puutteelliseksi.

Pori
lääkäri katsoo lapsen suuhun
Päivi Meritähti / Yle

Aluehallintovirasto vaati Poria noudattamaan lakia uhkasakon saattelemana perusturvan lomautuksissa. Pori on ilmoittanut, että lomautusten aikana esimerkiksi kaikkia lasten neuvolatarkastuksia ei pystytä tekemään.

Porin perusturva katsoo, että lomautuspäätös jouduttiin tekemään erittäin kiireellisessä aikataulussa. Sairaalapalveluiden johtavan lääkärin Anna-Liisa Koiviston mukaan perusturvan esitys päättäjille jäi tämän vuoksi puutteelliseksi. Koivisto sanoo, että jälkiviisaus ei nyt kuitenkaan auta.

– On helppo puhua, mitä olisi voinut tehdä. Olisi tietysti voinut jo viime vuonna selvittää nykytilanne sekä asetusten vaatimukset terveystarkastuksista ja esittää ne päättäjille.

30 päivää riittää

Koivisto ei lähde arvioimaan, keskeytetäänkö lomautuksia muun muassa neuvoloissa ja opiskelijoiden terveydenhuollossa.

– Perusturvan virkamiesten tehtävä on nyt tehdä tarkka selvitys terveystarkastusten viiveestä. Tämän jälkeen päättäjät arvioivat, mikä on tilanne.

Koivisto toivoo, että aluehallintoviraston paimenkirje ja uhkasakko johtavat siihen, että vastaavilta tilanteilta vältytään jatkossa.

Porin on noudatettava viraston määräystä 100 000 euron sakon uhalla. Aikaa asioiden korjaamiseen on 30 päivää. Perusturvan mukaan aika on riittävä.

– On hyvä, että uhkasakko sanelee aikataulun, sairaalapalveluiden johtava lääkäri Anna-Liisa Koivisto toteaa.

Aluehallintovirasto on saanut Porin lomautuspäätöksestä lukuisia yhteydenottoja. Tämän seurauksena asia otettiin käsiteltäväksi valvonta-asiana. Virasto sanoo, että kaupungin sille antamassa lausumassa ilmenee selkeää piittaamattomuutta lain ja erityisesti neuvola-asetuksen säännöksiä kohtaan.

Kaupunki pohtii korjaavia toimia ensi viikolla.