Uudet venäläiset kelkkamerkit tähtäävät Suomen markkinoille

Uusien merkkien tulo kiristää kilpailua Suomen moottorikelkkamarkkinoilla, joka on ollut pitkään viiden kelkkamerkin käsissä. Kelkat ovat esittelyssä viikonloppuna Rovaniemellä.

moottorikelkkailu
Moottorikelkka
Jyri Tynkkynen / Yle

Yksi uusista yrittäjistä on venäläinen Taiga, jota myytiin Suomessa jo takavuosina mutta jonka maahantuonti loppui Venäjän talousuudistusten pyörteissä. Nyt Taiga on taas tulossa Suomen markkinoille.

Taigan uuden maahantuojan Masco Oy:n toimitusjohtaja Ari Lehtinen sanoo, että uusille yrittäjille on vielä tilaa Suomessa.

– Kyllä mä uskon, että vielä on tilaa. Toki me tullaan aika kapeelle sortimentille, eli me ollaan lähinnä työkelkkapuolella. Leveellä telamatolla varustettuja työkelkkoja me ollaan tuomassa, eli siellä on oma segmenttinsä olemassa meille.

Mitään lukumääräistä tavoitetta Taigan kelkoille ei ole asetettu.

– No, mennään varovasti alkuun. Ei tässä vielä mistään määristä olla lähdetty, mutta sanotaan, että jos joku 5-10 prosentin markkinaosuus saadaan, niin me ollaan tyytyväisiä.

Taigalla on venäläisenä tuotteena ehkä länsimerkkejä suurempi työ vakuuttaa asiakkaat tuotteen laadusta. Lehtisen mukaan itäkelkkaa myydäänkin 20-30 prosenttia länsimaisia kärkimerkkejä halvemmalla, jotta se houkuttelee asiakkaita.

– Tuotteeseen liittyy laatu ja hinta. Taiga on kuitenkin tehnyt Venäjällä kelkkoja 60 vuotta, eli sillä on pitkä historia kelkkojen tekemisestä, joten me uskomme, että sen laatu on varsin riittävä kelkkamarkkinoille täällä meidänkin maassa.