Afganistanin vihreäsilmäinen kansikuvatyttö karkotetaan Pakistanista

Afganistanin pakolaisuuden symboli Sharbat Gula karkotetaan Pakistanista. Gulan vihreät silmät ikuistettiin vuonna 1985 National Geographicin kanteen.

Poliisit saattelevat Sharbat Gulaa matkalla sairaalasta oikeustalolle Peshawarissa, Pakistanissa, 4. marraskuuta. Kuva: Arshab Arbab / EPA

Pakistanilainen oikeus on päättänyt karkottaa "Afgaanitytön" takaisin synnyinmaahansa. Nyt 40-vuotiaan Sharbat Gulan karkotus tapahtuu ensi maanantaina.

Sharbat Gula on ollut pidätettynä pian kaksi viikkoa. Hän jäi kiinni väärennettyjen henkilöpapereiden käytöstä.

Sharbat Gula on asunut lastensa kanssa viime vuodet Peshawarissa, Luoteis-Pakistanissa. Gulan sukulaisten mukaan hänen miehensä on kuollut jokin aika sitten.

Gulan tiedetään sairastavan hepatiitti-C:tä ja hän on ollut kuumeen ja korkean verenpaineen vuoksi vasta hoidettavana sairaalassa.

Vihreiden silmien ikoninen katse

Steve McCurryn valokuva Sharbat Gulasta esillä Budapestissa helmikuussa 2016. Kuva: AOP

"Afgaanityttö" nousi maailmankuuluksi lähes 30 vuotta sitten, kun hänestä otettu valokuva painettiin National Geographic -lehden kanteen.

Kuvassa huiviin sonnustautuneen Sharbat Gulan ilme on vakava. Hänen vihreät silmänsä tuijottavat pistävästi suoraan kohti kameraa.

Steve McCurryn ottama kansikuva on ollut National Geographicin historian kuuluisin kansikuva.

"Afgaanitytön" kasvoista tuli nopeasti koko Afganistanin pakolaisuuden ja sotakärsimysten symboli. Otos on maailman tunnetuin valokuva pakolaisuudesta.

Karkotusta kauhistellaan

Pakistan on ollut vuosikymmenten ajan miljoonien afganistanilaispakolaisten turvasatama. Pakolaisuus ulottuu aina vuoteen 1979, jolloin Neuvostoliitto tunkeutui Afganistaniin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustaja Champa Patel tuomitsee karkotuspäätöksen ja pitää sitä epäoikeudenmukaisena.

– Gulan karkottaminen on tunnusomaista Pakistanin julmaksi muuttuneelle suhtautumiselle Afganistanin pakolaisiin, sanoo Champa Patel.

Amnestyn mukaan afgaanipakolaisten lähettäminen takaisin sodan jalkoihin Afganistaniin vaarantaa kaikkein haavoittuvimpien hengen.

– Nämä ihmiset ovat vaarassa joutua räikeiden ihmisoikeusrikkomusten kohteeksi, arvioi  Amnesty International.

Lähteet: Reuters, AFP