Porin lomautusten uusia koetinkiviä: Perusturvan jonot pitenevät, lomat painavat

Porin perusturva saattaa joutua vielä uusien ongelmien eteen, kun hoitojonot venyvät lomautusten takia

Pori
Tyhjä sairaalasänky.
Porin perusturva on lomauttanut väkeään kuten muut Porin hallintokunnat.Antti Kolppo / Yle

Porin lomautukset saattavat johtaa vielä uusiin selvityspyyntöihin aluehallintovirastolta.

Esimerkiksi naisille määrävuosin tehtäviä papa-kokeita on jätetty tänä vuonna väliin. Asetusten mukaan kokeita pitäisi tehdä 30-vuotiaasta alkaen 60-vuotiaaksi asti viiden vuoden välein. Kokeilla seulotaan kohdunkaulansyöpää.

Perusturvan lomautuksia suunnittelemassa ollut Esko Karra sanoo, että kokeet on suunniteltu tehtäväksi naisille vain pienen lykkäyksen jälkeen. Hänen arvionsa mukaan lakia ei olisi rikottu, vaikka kokeet hieman lykkääntyvät.

Pori on saanut aluehallintovirastolta vaatimuksen lainmukaisten neuvolapalvelujen järjestämisestä lomautuksista huolimatta. Jos Pori ei tätä tee, sille tulee 100 000 euron uhkasakko.

Jonot ja lomat yhtä aikaa

Porin perusturvalle suurimman ongelman tuottaa se, että tänä vuonna pidettäväksi suunnitellut lomat lykkääntyvät lomautusten takia ensi vuodelle. Lomaruuhka iskee päälle samaan aikaan, kun lomautusten takia pidentyneitä hoitojonoja pitäisi alkaa purkaa pikavauhtia alkuvuonna.

Jos jonot pitenevät liikaa, Pori voi saada uusia uhkavaatimuksia aluehallintovirastolta. Hoitotakuu määrää, että jonot eivät saa muodostua liian pitkiksi ja potilaiden on päästävä kiireettömään hoitoon tietyissä määräajoissa.

Porissa suunnitellaan määräaikaisten työntekijöiden palkkaamista purkamaan jonoja. Palkattavien lukumäärä voi nousta useisiin kymmeniin.

Pori päätti syksyllä lomautuksista, jotka koskevat isoa osaa henkilöstöstä. Lomautusten kesto on pääosin kolme viikkoa.

Lomautuksilla haetaan tänä vuonna lähes viiden miljoonan euron säästöjä. Jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat, iso osa säästöistä siirtyy kustannuksiksi ensi vuoden puolelle.