Törkyä ja yllätyksiä – USA:n likainen vaalikampanja yllätti kokeneen kirjeenvaihtajankin

Varmaa on vain se, että ehdokkaista toinen voittaa, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton ja Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Michelle Obama ovat yhteisellä asialla. Kuva: Brian Blanco / EPA

**WASHINGTON **Lokakuun loppupuolella sähköpostiini tuli viesti: "Pirkko, tarvitsen tukeasi enemmän kuin koskaan aiemmin. Olet yksi sitoutuneimmista kannattajistani. Terveisin, Hillary."

Viesti ei ollut ensimmäinen: Puolen vuoden ajan olen saanut henkilökohtaisilta vaikuttavia viestejä niin demokraattien Hillary Clintonilta kuin presidenttipuoliso Michelle Obamalta ja presidentti Barack Obamalta itseltään.

"Barackin jokaisessa kampanjassa olemme ratkaisevalla hetkellä luottaneet parhaimpiin tukijoihimme. Niin teemme nytkin. Olemme iloisia Hillaryn puolesta, kun hän voi juuri nyt luottaa Sinuun. Kiitos Pirkko. Barack ja minä olemme kiitollisia, että teet kaikkesi hänen puolestaan, Michelle."

Olen saanut kutsuja myös arvontoihin, joissa voittona on päästä Hillary Clintonin yksityisvieraana seuraamaan huippusuosittua Hamilton-musikaalia New Yorkissa. Saattaisin päästä myös samaan pöytään Barbran (Streisand) tai Merylin (Streep)  kanssa, yhteisessä rintamassa ’ilkeiden akkojen’ kanssa.

Donald Trumpin imitoija osallistui performanssiin Trump Towerin edustalla New Yorkissa. Kuva: JUSTIN LANE / EPA

Näistä vaaleista ei totisesti tullut sellaiset kuin olisin runsas vuosi sitten ennustanut.

Yllätyksien joukkoon kuuluu muun muassa se, kun Texasin senaattori Ted Cruz luopui toukouun alussa republikaanien presidenttikisasta hävittyään Indianan osavaltion esivaalin liikemies Donald Trumpille.

Yllätykset eivät kuitenkaan suinkaan ole jääneet Trumpin jatkuvasti kivunneeseen suosioon.

Ylen Yhdysvaltojen kirjeenvaihtajana olin varautunut arvioimaan taloutta ja Yhdysvaltain osuutta maailmanpolitiikassa. Mutta olenkin tänä syksynä joutunut slangisanakirjan avulla tarkistamaan lähinnä naisten genitaalialueen ilmauksia ja asettelemaan sanani niin, että pysyisimme hyvän maun rajoissa.

Yllätys on sekin, että vaalikamppailun loppu on näin kireä ja jopa tasaväkinen.

Joka kerta, kun Donald Trumpin kannatusprosentti nousee, Clintonin kampanjatoimiston viesteihin tulee pelottava sävy: "Pirkko, tämä ei ole vielä ohi. Tarvitsemme sinua juuri nyt ja heti."

Karkeasti arvioiden olen saanut tänä vuonna Clintonin kampanjatoimistosta noin 7 000–8 000 sähköpostia. Se tarkoittaa keskimäärin 20–30 viestiä päivässä.

Rekisteröidyin Clintonin henkilökohtaiselle postituslistalle toukokuun alussa. Rekisteröityminen maksoi kymmenen dollaria, mutta se oli ainoa keino päästä seuraamaan, millaisia viestejä Clintonin kampanjaväki lähettää. Halusin tietää, miten Clinton lähestyy äänestäjiä ja kuinka amerikkalainen puoluekoneisto toimii.

Trumpin kampanjasivuille en rekisteröitynyt, koska hän on ollut julkisuudessa Clintonia avoimempi ja kertonut enemmän henkilökohtaisista ajatuksistaan ja näkemyksistään. Hänen vaalitaktiikkaansa on voinut tutustua tv-kanavilla lähes kellon ympäri, ja lehti- ja verkkojutuista on voinut lukea loput.

Trumpin maahanmuuttovastaiset puheet ovat saaneet Yhdysvaltain siirtolaistaustaiset kaduille. Kuva: EUGENE GARCIA / EPA

Yhdysvallat ei ole ollut entisensä Clintonin ja Trumpin ilmoitettua lähdöstään vaalitaistoon. Tällä hetkellä tuntuu, ettei maa enää palaa asemiin, jotka vallitsivat ennen kahden kiistellyn ehdokkaan kampanjointia.

Trump ilmoitti ehdokkuudestaan laskeutumalla  liukuportailla yhdessä vaimonsa Melanien kanssa Trump Towerin aulaan 16. kesäkuuta 2015. Clinton oli ilmoittautunut mukaan vaalitaistoon YouTube -videolla kaksi kuukautta aiemmin.

Sen jälkeen seurannutta tapahtumasarjaa kukaan tuskin olisi arvannut.

Yhdysvaltalaiset itse ja muu maailma ovat seuranneet kampanjointia kauhunsekaisin tuntein. Yhdysvallat on revitty poliittisesti ja jopa perhekunnittain rikki.

**Trumpin ehdokkuus on **tuonut Yhdysvaltain valtaeliitin tietoon kansan syvän pettymyksen johtajiinsa ja järjestelmään.

Yksi syy alhaisiin äänestysprosentteihin on ollut voimattomuuden tunne. Näissä vaaleissa uurnille lähtee suuri joukko äänestäjiä, jotka ehkä tämän ainoan kerran elämässään haluavat saada äänensä kuuluviin.

Vaikka Trump häviäisi vaalit, hänen kannattajansa eivät katoa. Republikaanipuolue on täysremontin edessä. Siihen ei välttämättä riitä seuraavien vaalien välinen kausi.

Osa Clintonin vastustajista näkee hänet korruptoituneena vanhan vallan edustajana. Kuva: CRISTOBAL HERRERA / EPA

Ajan kuukausia odotettuun h-hetkeen voi laskea jo tunneissa ja koko ajan jännitys vain tiivistyy. Näissä vaaleissa on nimittäin varmaa vain se, että toinen häviää.

Ristiriidoista ja gallupeista huolimatta molemmat ehdokkaat varautuvat voittoon ja juhlintaan New Yorkissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Clintonin kampanja on toki jo tarjonnut minullekin paikkaa voitonjuhlaan. Siihen voisi osallistua arvonnan ja rahalahjoituksen kautta.

Sähköpostini kilahtaa jälleen: "Pirkko, aikaa on enää 120 tuntia. Voit tehdä tunnin vapaaehtoistyötä tai lahjoittaa yhden ainoan dollarin! Terveisin, Hillary."

Yle seuraa vaaleja kattavasti, tutustu tarjontaamme täältä. Uudistuneella Uutisvahdilla voit tilata ilmoitukset kaikista vaaliuutisista kännykkääsi, lataa sovellus puhelimeesi täältä.