Puola ryöpyttää holokaustin tutkijaa – "Puolan kunniaa loukattu"

Amerikanpuolalainen professori on muistuttanut, että myös puolalaiset tappoivat juutalaisia holokaustin aikana, ja vetänyt siitä yhteyksiä Puolan nykyiseen pakolaispolitiikkaan.

sananvapaus
Verkkoaidan läpi otettu kuva Ausschwitzin tiilirakennuksista.
Auschwitzin keskitysleiri.Andrzej Grygiel / EPA

Puolan kansallismielinen hallitus jatkaa anteeksipyynnön vaatimista puolalais-yhdysvaltalaiselta tutkijalta, jonka mukaan puolalaiset tappoivat toisessa maailmansodassa enemmän juutalaisia maanmiehiään kuin saksalaisia. Vastarinnastaan ylpeässä Puolassa se on erittäin kipeä kysymys.

Yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston professoria Jan Tomasz Gross uhkaa oikeudenkäynti Puolan valtion kunnian törkeästä loukkaamisesta. Rangaistus voisi olla jopa kolme vuotta vankeutta.

Juuriltaan juutalainen Gross muutti synnyinmaastaan vuonna 1968. Hän tuli vapaaehtoisesti Puolaan kuulusteltavaksi.

Grossin asianajaja pitää varsinaisen rikossyytteen todennäköisyyttä pienenä, sillä vastaavista on aiemmin luovuttu. Yksi syyttäjä olisi jo jättänyt jutun sikseen, koska Gross ei hänen mielestään mustannut tarkoituksella Puolan mainetta, mutta ylemmän oikeusasteen syyttäjä määräsi äskettäin jatkamaan tutkimusta huhtikuulle saakka.

"Kansallista kertomusta kirjoitetaan uusiksi"

Tapausta pidetään jälleen yhtenä koetinkivenä sille, mitä Puolan oikeistohallitus pitää sananvapautena. Hallituksen arvostelijoiden mielestä kyseessä lienee yritys pelotella Gross ja muut historiallista totuutta tavoittelevat tutkijat hiljaisiksi.

Juutalainen ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskus pitää Grossin vastaisten tutkimusten jatkamista hyvin huolestuttavana ja sanoo siinä olevan kaikki poliittisen noitavainon merkit.

– Se on myös tapa vieraannuttaa vähemmistöt ja uhreiksi joutuneet ihmiset. Heidän tarinansa pyyhitään Puolan kansallisesta kertomuksesta, järjestön edustaja Mark Weitzman sanoo.

Los Angelesissa Yhdysvalloissa on meneillään olevan holokaustitutkijoiden kansainvälisen kokouksen (siirryt toiseen palveluun) osantottajat ovat lähettämässä Puolan presidentille Andrzej Dudalle Grossia puolustavan kirjeen. Siinä myös tuomitaan lakiehdotus, jonka tutkijat pelkäävät tukahduttavan holokaustitutkimuksen Puolassa. Lakiehdotuksen mukaan "Puolan kuolemanleirit" olisi vastedes kielletty sanapari.

– Näillä toimillaan Puola asettuu niiden valtioiden joukkoon, jotka yrittävät rajoittaa sananvapautta ja sensuroida keskustelua historiasta, kirjeessä sanotaan.

Katkeruutta vai halu kertoa totuus?

Gross on tuohduttanut Puolassa aina siitä asti, kun hän 15 vuotta sitten julkaisi kirjan Neighbors (siirryt toiseen palveluun), "naapurit", joka kertoo puolalaisten osallistumisesta juutalaisten joukkomurhiin. Grossia on syytetty epämääräisistä tutkimusmenetelmistä, julkisuushakuisuudesta ja katkeruudesta synnyinmaataan kohtaan.

Kiista kuohahti uudelleen, kun Gross arvosteli viime syksynä lehtihaastattelussa kovin sanoin Puolan ankaraa pakolaispolitiikkaa. Sen juuret ovat Puolan verisessä menneisyydessä, Gross sanoi.

Hänen viimesyksyinen arvionsa jopa 30 000 puolanjuutalaisen kuolemasta maanmiehiensä käsissä perustuu hänen lisäkseen muidenkin tutkijoiden päätelmiin. Varmoja lukuja ei voi esittää kukaan – kukapa ne olisi varmistanut maailmansodan kaaoksessa.

Se, että haastattelu julkaistiin myös Saksassa, Die Welt -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ripotteli Puolassa entisestään suolaa haavoihin ja sai lukuisat kansalaiset ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Gross sanoi hyväksyvänsä, että syyttäjien oli reagoitava kansalaisten kannanottoihin. Nyt asia on kuitenkin muuttunut poliittiseksi, hänkin sanoo.

Lähteet: AP, Yle