Filippiinien presidentin raju huumesota vaati pormestarin hengen

Rolando Espinosa oli antautunut, mutta hänet ammuttiin vankilassa.

Filippiinit
Tutkijat tarkastelevat nurmikolle levitettyjä tavaroita. Takana on auto kaikki ovet avoinna.
Datu Saudi Ampatuanin pormestarin Samsudin Dimaukom ja yhdeksän muun miehen ampumispaikkaa tutkittiin viime kuun lopulla. Lauantaina henkensä menetti presidentin huumesodassa toinenkin pormestari. EPA

Filippiiniläisen Albueran pormestari on tapettu vankilassa, jonne hän oli mennyt vapaaehtoisesti pelätessään henkensä puolesta presidentti Rodrigo Duterten rajussa huumesodassa.

Pormestari Rolando Espinosa oli yksi lukuisista poliitikoista, poliiseista ja tuomareista, joita Duterte on syyttänyt sekaantumisesta huumekauppaan ja vaatinut antautumaan ampumisen uhalla.

Espinosa oli luokiteltu huumekaupan suojelijaksi ja hänen poikansa Albuegan alueen huumekaupan pääpyörittäjäksi. Poika pidätettiin Arabiemiraateissa viime kuussa, ja Filippiinit on pyytänyt hänen luovuttamistaan.

Aseita sellissä?

Duterte sai kevään vaaleissa murskavoiton sanottuaan, että tapattaisi kymmeniä tuhansia rikollisia huumekaupan nujertamiseksi. Sanoista on tullut totta: yli neljä tuhatta ihmistä on tapettu ilman, että heidän syyllisyytensä olisi todistettu oikeudessa.

Antautuminen ei auttanut Espinosaa, vaan hänet ammuttiin selliinsä varhain lauantaina. Poliisin mukaan hän oli yrittänyt ensin ampua vartijoita, jotka halusivat tarkistaa, piilotteliko hän aseita. Ammuskelussa kuoli myös toinen vanki.

Poliisi sanoo tutkivansa, toimiiko vankilassa mahdollisesti vartijoiden ja asukkien yhteinen rinki, joka hankkii aseita ja huumeita.

Toinen pormestarisurma kahdessa viikossa

Viime kuun lopussa Filippiineillä tapettiin toinenkin pormestari, jota Dutarte syytti huumekaupasta.

Poliisin mukaan Datu Saudi Ampatuanin pormestari Samsudin Dimaukom ja hänen turvamiehensä avasivat tulen, kun heidän autonsa haluttiin tutkia tarkastuspisteellä huumeiden varalta. Dimakoumin lisäksi henkensä menetti yhdeksän turvamiestä.

Lähteet: AFP, AP