Kanadan vesistä löytynyt möykky lienee ydinpommi ilman ydintä

Kanadan rannikolta merenpohjasta vahingossa löytynyt esine vaikuttaa ydinsodan harjoituspommilta, jonka USA kadotti vuonna 1950.

sotahistoria
Mustavalkoinen kuva ilmalaivan muotoisesta pommista.
Mark-4 oli kylmän sodan aikainen ase, joka kehitettiin osana Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton ydinvarustelukilpaa. Nuclear Weapon Archive

Kanadan laivasto lähtee tutkimaan, onko lounaisrannikolta löytynyt epätavallinen esine Yhdysvaltain viisitonninen harjoitusydinpommi, joka katosi, kun sitä kuljettanut pommikone joutui pulaan yli kuusi vuosikymmentä sitten.

Sean Smyrichinsky oli sukeltelemassa Haida Gwaiin saaristosta Kanadan lounaisrannikolla, kun hän ateriakseen aikomiensa kalojen sijasta havaitsikin ison möykyn, joka hänen mukaansa näytti kahtia leikatulta rinkeliltä.

– Reunassa oli puolipallon muotoisia pultteja, jotka olivat suurempia kuin koripallo. Nousin pintaan ja aloin innoissani selittää miehistölleni, että olin löytänyt ufon. Silloin yksi vanhimmista sanoi: "Oho, olet ehkä löytänyt sen pommin", Smyrichinsky kertoo Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n (siirryt toiseen palveluun) ja Vancouver Sun (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastatteluissa.

Pommi mereen, kone päin vuorta

"Se pommi" viittasi viisitonniseen Mark-4-ydinpommiin, joka oli kadonnut Tyyneenmereen 66 vuotta sitten. Yhdysvaltain asevoimien mukaan pommi oli pelkästään ulkomuodoltaan ydinase: sisällä oli lyijyä, ei plutoniumydintä.

Lentotukikohdasta Alaskasta helmikuussa 1950 lähtenyt kone oli matkalla San Franciscoon, kun kolme kuudesta moottorista syttyi tuleen. Miehistö jätti koneen, mutta pudotti sitä ennen pommin mereen.

17 miehestä 12 löytyi mereltä hengissä. Kone lensi autopilotin ohjaamana rannnikon yli, päin lumista vuorenseinää.

Pommiryhmä paikalle varmuuden vuoksi

Smyrichinsky vertaili internetistä löytämiään Mark-4:n kuvia merenpohjassa näkemäänsä esineeseen ja piti yhdennäköisyyttä ilmeisenä. Aluekin sopi vuosikymmenten takaisiin tapahtumiin.

Hän kertoi tietonsa sähköpostitse Kanadan puolustusministeriölle, joka vastasi tutkivansa asiaa. Laivaston aluksen on määrä lähteä alueelle lähiviikkoina.

Joukossa on myös räjähdeasiantuntijoita kaiken varalta, vaikka kyseessä ei olekaan oikea ydinpommi eikä siitä ole ympäristölle säteilyvaaraa, laivastosta painotetaan. Tutkimusten jälkeen päätetään, nostetaanko esine vai onko se parasta jättää merenpohjaan.