1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkki jatkaa oppositiopidätyksiä – Isis ilmoittautui pommi-iskun tekijäksi

Turkki syyttää kurdialuella tehdystä pommi-iskusta yhä PKK-järjestöä. Monet länsimaat ovat kutsuneet Turkin suurlähettiläitä selittämään kansanedustajien pidätyksiä.

Poliisit ottivat kiinni HDP-puolueen entisen kansanedustajan Sebhat Tuncelin perjantaina Diyarbakirin kaupungissa järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä. Kuva: EPA

Turkin poliisi on jatkanut kurdimielisen oppositiopuolue HDP:n jäsenten pidätyksiä. Lauantaina yhdeksän puolueen virkailijaa pidätettiin Kaakkois-Turkin Adanan alueella, puolueen edustaja kertoi tiedotusvälineille.

Puolueen puheenjohtajat Selahattin Demirtaş ja Figen Yüksekdağ on siirretty kahteen erikoisvankilaan lähelle Istanbulia. Heidät ja kymmenen puolueen kansanedustajaa pidätettiin perjantaina terrorismin tukemisesta syytettyinä. Kolme kansanedustajaa on sittemmin vapautettu.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat ilmaisseet huolensa kansanedustajien pidätyksistä. Norjan, Ruotsin ja Tanskan hallitukset sekä  Saksan ulkoministeriö ovat kutsuneet Turkin suurlähettiläät selittämään tapausta.

Pidätykset ovat herättäneet huolta Turkin ihmisoikeustilanteesta ja väkivallan kiihtymisestä. Pääsy sosiaaliseen mediaan vaikeutui Turkissa perjantaina pidätysten jälkeen.

Mielenosoitus hajoitettiin kyynelkaasulla Istanbulissa

Turkkilainen oikeusistuin jatkoi lauantaina myös riippumattoman Cumhuriyet-lehden päätoimittajan ja kahdeksan toimittajan vangitsemista. Heidät oli pidätetty maanantaina.

Poliisi hajotti lauantaina vesitykeillä ja kyynelkaasuilla toimittajien pidätystä vastustaneen mielenosoittajajoukon Istanbulin keskustassa lauantaina iltapäivällä, uutistoimisto Reuters kertoo. Mielenosoittajat olivat pyrkineet lehden toimituksen edustalle.

Toimittajia syytetään vallankaappauksesta epäillyn Fetullah Gülenin järjestön tukemisesta. Yli 110 000 tuomaria, opettajaa ja virkamiestä on pidätetty tai siirretty tehtävistään heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkki ei usko Isisin tehneen pommi-iskua

Isis-äärijärjestö on ilmoittautunut perjantaisen pommi-iskun tekijäksi. Järjestö kertoi asiasta sen Amaq-uutistoimistonsa välityksellä. Autopommi-isku tappoi 11 ihmistä ja haavoitti yli sataa Diyarbakirin kaupungissa Turkin kurdialueella.

Turkin viranomaiset ovat syyttäneet iskusta kurdien sissijärjestö PKK:ta. Alueen kuvernöörin mukaan PKK:n syyllisyys on selvä, sillä viranomaiset olivat siepanneet sissien välisiä viestejä. PKK ei ole kieltänyt tai vahvistanut asiaa.

HDP-puolueen mukaan pommi räjähti lähellä poliisiasemaa, jossa sen puheenjohtajat ja osa kansanedustajista olivat pidätettyinä. He eivät kuitenkaan loukkaantuneet iskussa.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kannusti tällä viikolla julkaistulla äänitteellä hyökkäyksiin muun muassa Turkkia vastaan. Turkin armeija taas kertoi lauantaina kiihdyttäneensä iskuja Isisiä vastaan Syyriassa. Se sanoi iskeneensä 71 Isisin kohteeseen perjantain ja lauantain aikana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters