1. yle.fi
  2. Uutiset

Latinot innokkaita vaaliuurnilla Yhdysvalloissa – sekä Clinton että Trump löytävät toivoa ennakkoäänestyksestä

Afroamerikkalaisten ennakkoäänestysinto on sen sijaan laskenut Floridassa. Yli 30 miljoonaa yhdysvaltalaista on jo äänestänyt ennakkoon.

presidentinvaalit
Ihmisiä äänestämässä.
Pääkaupunki Washingtonin asukkaat pääsivät äänestämään ennakkoon lokakuun lopussa.JIM LO SCALZO / EPA

Latinoamerikkalaistaustaiset äänestäjät ovat äänestäneet Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ennakkoon selvästi aiempaa enemmän ainakin Floridassa, Georgiassa ja Pohjois-Carolinassa, kertoo Catalist-datayhtiö uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Floridassa ja Georgiassa ennakkoon äänestäneitä latinoita on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2012. Pohjois-Carolinassa lisäystä on 75 prosenttia.

Tulosta voi pitää lupaavana demokraattiehdokas Hillary Clintonille. Edellisissä presidentinvaaleissa neljä vuotta sitten demokraatti Barack Obama sai yli 70 prosenttia latinojen äänistä. Ennakkoäänestystiedot kertovat etenkin eri äänestäjäryhmien innokkuudesta.

Tänä vuonna latinotaustaisten intoa äänestää demokraattien ehdokasta on saattanut kasvattaa entisestään republikaaniehdokas Donald Trumpin halventaviksi koetut puheet meksikolaisista ja maahanmuuttajista.

Latinot ovat nopeasti kasvava äänestäjäryhmä, joita on noin 12 prosenttia äänioikeutetuista. (siirryt toiseen palveluun) Etenkin Florida on ratkaiseva vaa'ankieliosavaltio, jossa on suuri latinoväestö. Myös Nevadassa ja Arizonassa on tasainen tilanne ja paljon latinoäänestäjiä.

Heidän osuutensa ei kuitenkaan ole yhtä suuri monissa pohjoisen vaa'ankieliosavaltioissa, kuten Ohiossa, Pohjois-Carolinassa tai New Hampshiressä. Näiden osavaltioiden äänestystulos on ratkaiseva presidentinvaalin lopputulokselle.

Floridasta myös Trumpille lupaavia tuloksia

Toisaalta hyviä uutisia on myös Trumpille ennakkoäänestyksistä saaduissa tiedoissa, sillä afroamerikkalaisten äänestysinto näyttää latistuneen Floridassa. Afroamerikkalaisista ylivoimainen enemmistö äänestää demokraatteja.

Neljä vuotta sitten neljäsosa Floridan ensimmäisen ennakkoäänestysviikonlopun äänestäjistä oli mustia, mutta tänä vuonna heitä oli vain 16 prosenttia, uutissivusto Politico kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Kahdet edelliset presidentinvaalit olivat kuitenkin poikkeukselliset afroamerikkalaisten kannalta. Ehdolla oli ensimmäinen mustaihoinen ehdokas Barack Obama, ja afroamerikkalaisten äänestysprosentti nousikin historiallisesti valkoihoisten äänestysprosentin tasolle.

Myös nuorten ennakkoäänestysprosentti oli Floridassa alhaisempi kuin edellisissä vaaleissa, kun taas eläkeläiset äänestivät lähes edellisten vaalien tavoin. Clinton on nuorten suosikki, kun taas etenkin vanhemmat valkoihoiset ovat Trumpin takana.

Vaa'ankieliosavaltio Ohion ennakkoäänestystiedot (siirryt toiseen palveluun) olivat samoin lupaavia Trumpille. Republikaaneiksi ilmoittautuneita ennakkoäänestäjiä on ollut noin viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin demokraatteja. Ohio on yksi osavaltioista, joissa äänestäjillä on mahdollisuus rekisteröidä puoluekantansa.

Ennakkoäänestäjät ovat varmoja valinnastaan

Yhteensä ennakkoääniä on annettu jo yli 30 miljoonaa, CNN kertoo. Ennakkoäänestys on mahdollista 37 osavaltiossa ja pääkaupunki Washingtonissa. Lisäksi on mahdollista äänestää kirjeitse, jos ei pääse äänestyspaikalle vaalipäivänä.

Yhteensä vuoden 2012 presidentinvaaleissa äänesti yhteensä 126 miljoonaa yhdysvaltalaista eli noin 58 prosenttia äänioikeutetuista.

Asiantuntijoiden mukaan ennakkoäänestäjistä voi tehdä parhaimmillaankin vain suuntaa antavia johtopäätöksiä (siirryt toiseen palveluun) vaalien lopputuloksesta. Ennakkoäänestäjät ovat yleensä varmoja äänestyspäätöksestään, ja heidän määränsä kertoo lähinnä kunkin ryhmän äänestysinnosta.

Lopulta vasta ensi tiistain vaalipäivänä ratkeaa, saavatko kampanjat myös ehdokkaista vähemmän kiinnostuneet ja epävarmat äänestäjät uurnille.

Lue seuraavaksi