Euroopan konservatiivien johtaja Ylelle: Turkista ei voi tulla EU-jäsentä nykylinjalla

Europarlamentin suurimman ryhmän EPP:n johtaja Manfred Weber on huolissaan toimittajien ja oppositiopoliitikkojen pidätyksistä Turkissa.

Euroopan unioni
Manfred Weber
Saksalainen Manfred Weber johtaa Europarlamentin keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää.Uwe Tautenhahn

Euroopan unionin on jäädytettävä Turkin jäsenyysneuvottelut, jos Turkki jatkaa nykyisellä linjallaan, Euroopan kansanpuolue EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber sanoo Ylen haastattelussa.

– Jos linja ei muutu, Euroopan kansanpuolueelle on selvää, ettei Turkista voi tulla EU:n jäsentä. Se olisi aivan liikaa. Sen sijaan on löydettävä muita yhteistyömuotoja, kuten olemme tehneet pakolaiskysymyksessä, Weber sanoo.

Keskustaoikeistolainen EPP on Euroopan parlamentin suurin edustajaryhmä 216 edustajallaan. Suomen puolueista siihen kuuluvat kokoomuksen euroedustajat.

Weberin mukaan EU ei voi neuvotella jäsenyydestä kuolemantuomion palauttamista harkitsevan maan kanssa. Hän myös vaatii Turkkia palaamaan oikeusvaltiokehitykseen ja demokratiaan.

– Ei voi olla niin, että tuhannet virkamiehet menettävät yhtäkkiä työpaikkansa. Eikä voi hyväksyä, että riippumattomat toimittajat ja vapaasti valitut poliitikot joutuvat vankilaan. Turkki on etääntymässä Euroopan unionista.

Weberiä häiritsee myös Turkin tapa perustella toimiaan terrorismin torjunnalla.

– Turkin on selvitettävä, mitä se kutsuu terrorismiksi. Jos pidättää toimittajia ja oppositiopoliitikkoja terrorismiin vedoten, loukkaa Euroopan oikeusvaltioperiaatetta.

Turkki on jatkanut oppositiopidätyksiä

Turkki pidätti perjantaina oppositiopuolue HDP:n molemmat puheenjohtajat ja sen kansanedustajia. Lauantaina pidätettiin yhdeksän puoluevirkailijaa.

Maanantaina pidätettiin taas riippumattoman Cumhuriyet-sanomalehden päätoimittaja ja kahdeksan toimittajaa. Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on pidätetty tai siirretty tehtävistään yli 110 000 tuomaria, opettajaa ja virkamiestä.

Saksan ulkoministeriö sekä Norjan, Tanskan ja Ruotsin hallitukset ovat kutsuneet Turkin suurlähettiläät selittämään pidätyksiä. Myös Yhdysvallat ja EU:n ulkosuhdevastaava Federica Mogherini ovat ilmaisseet huolensa pidätyksistä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi lauantaina, että Turkin reaktiot heinäkuun vallankaappausyritykseen ovat liioiteltuja.

– Valitettavasti joudun toteamaan, että Turkki on loitontumassa Euroopasta, Juncker sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lähteet: Reuters.

Juttua korjattu 6.11.2016 klo 15.35: Turkissa on pidätetty tai siirretty tehtävistään yli 110 000 tuomaria, opettajaa ja virkamiestä, ei 11 000, kuten jutussa alunperin kerrottiin.