Kyselyt ennakoivat Bulgarialle Venäjä-mielistä presidenttiä

Opposition ehdokas haluaa poistaa EU:n pakotteet Venäjää vastaan.

Bulgaria
Rumen Radev lavalla. Taustalla vaalimainos, jossa Radev on lentäjän univormussa.
Rumen Radev vaalitilaisuudessa Slivenissä viime keskiviikkona. Petar Ganev / EPA

Bulgariassa äänestetään sunnuntaina presidentinvaaleissa, joiden lopputuloksen ennakoidaan lähentävän Bulgariaa Venäjään. Voittajaksi ennakoitu Rumen Radev haluaa EU:n lopettavan Venäjän painostamisen pakotteilla. Bulgaria kuuluu EU:hun ja läntiseen sotilasliittoon Natoon.

Mielipidekyselyjen mukaan ensimmäisen kierroksen voittaa niukasti keskusta-oikeistolaisen hallituspuolueen GERB:n ehdokas, parlamentin puhemies Tsetska Tsacheva.

Ratkaisevan toisen kierroksen voittajaksi sen sijaan ennustetaan entistä taistelulentäjää ja ilmavoimien komentajaa, poliittista tulokasta Rumen Radevia, jota sosialistipuolue BSP tukee.

Radev näkee Venäjässä turvan

Nykyistä läheisemmät suhteet Venäjään ovat olleet Radeville lähes ainoa vaaliteema. Hänen mukaansa pienen maan, joka on erittäin riippuvainen Venäjältä ostetusta energiasta, on syytä suojella itseään valitessaan strategisia kumppaneitaan. Bulgaria on EU:n köyhin jäsenmaa.

– Olemme menettäneet paljon, kun olemme julistaneet Venäjän likipitäen viholliseksi, Radev sanoi äskettäin radiohaastattelussa.

Presidenttinä hänen asemansa olisi pääasiassa seremoniallinen, mutta hänellä olisi mahdollisuus puuttua hallituksen ja parlamentin päätöksiin käyttämällä veto-oikeuttaan lainsäädännössä.

Tsetska Tsacheva kädet levällään lavalla.
Tsetska Tsacheva kampanjoi Plovdivissa perjantaina.Vassil Donev / EPA

Karsimavaje haittaa Tsachevaa

Tarkkailijat uskovat, että jos Radev voittaa, oppositio alkaa horjuttaa GERB:n vähemmistöhallitusta ja vaatia ennenaikaisia vaaleja.

GERB voitti vaalit toissa vuonna suurten korruption ja köyhyyden vastaisten protestien siivittämänä. Uudistusten hitaus on kuitenkin syönyt GERB:ltä kansalaisten kannatusta. Tsachevaa ei myöskään pidetä erityisen karismaattisena ehdokkaana, toisin kuin pääministeri Boiko Borisovia.

Jos Tsacheva kuitenkin voittaa, hän jatkanee väistyvän presidentin Rosen Plevnelievin EU-myönteistä politiikkaa. Hänkin tosin puhui Venäjä-pakotteiden poistamisen puolesta, kunnes pääministeri Borisov komensi hänet takaisin puolueen ruotuun.

Tsachevasta tulisi maansa ensimmäinen naispresidentti.

Bulgarialaisen on pakko äänestää

Kyselyjen perusteella Tsacheva saa äänistä noin 26–27 prosenttia ja Radev 22–23 prosenttia, joten kakkoskierros kisattaneen heidän välillään viikon kuluttua. Ykköskierroksella ehdokkaita on kaikkiaan 21. Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) voit lukea heidän esittelynsä englanniksi The Sofia Globe -lehdessä.

Bulgariassa on 6,8 miljoonaa äänioikeutettua. Äänestäminen on ensi kertaa pakollista. Viisi vuotta sitten äänestämässä kävi ensimmäisellä kierroksella 52 prosenttia ja toisella kierroksella enää 48 prosenttia oikeutetuista.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltakahdeksalta, ja ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa puolentoista tunnin päästä. Virallinen tulos on määrä julistaa tiistaina.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle