Taistelu Isisin linnakkeesta Syyriassa on alkamassa

Raqqan kaupunki on ollut terrorijärjestö Isisin pääkaupunki Syyriassa. Yhdysvaltalaisvirkamies on vahvistanut hyökkäyksen alkamisen.

Isis
Kolme maastopukuihin pukeutunutta kurditaistelijaa pick-up-auton lavalla, jossa konekivääri. Yksi taistelijoista näyttää voitonmerkkiä.
Kurditaistelijoita Raqqan kaupungin lähistöllä Syyriassa kesäkuussa 2015.Sedat Suna / EPA

Yhdysvaltain tukemat Syyrian kurdijoukot ovat aloittamassa taistelun Isisin tärkeimmän linnakkeen Raqqan kaupungin valtaamiseksi takaisin Syyriassa.

Raqqa on Isisin pääkaupunki Syyriassa.

Syyrian kurdien, arabien, assyrialaisten ja turkmeenien taistelujoukoista koottu Syrian Democractic Forces SDF ilmoitti sunnuntaina puoliltapäivin pitkään odotetun operaation alkavan "lähitunteina".

Toisten uutistoimistolähteiden mukaan hyökkäys olisi jo alkanut.

Hyökkäyksessä 30 000 taistelijaa

SDF:n mukaan taisteluun osallistuu 30 000 taistelijaa.

SDF kertoi koordinoivansa hyökkäystä Yhdysvaltain johtaman liittouman kanssa. Yhdysvaltain kanssa on lisäksi sovittu, että Turkki ei voi osallistua Raqqan takaisinvaltaukseen, SDF:n tiedottaja Talal Sello ilmoitti Ain Issassa noin 50 kilometriä Raqqan pohjoispuolella.

Lisäksi Yhdysvaltain johtama liittouma on toimittanut aseistusta taistelua varten, SDF kertoi.

SDF kehotti Raqqassa olevia siviilejä hakeutumaan turvaan jo ”vapautetuille alueille”. Siviilien tulisi välttää kaikkia alueita, joilla Isisin taistelijoita liikkuu.

Yhdysvaltalaisvirkamies vahivstaa hyökkäyksen

Yhdyvallat ei ole virallisesti vahvistanut hyökkäyksen alkamista. Nimettömänä pysyttelevä yhdysvaltalaisvirkamies on kuitenkin todennut uutistoimisto AFP:lle, että hyökkäys on alkanut.

– Ensin pyrimme eristämään Raqqan, jotta voimme aloittaa myöhemmin hyökkäyksen kaupunkiin sen vapauttamiseksi, hän sanoi uutistoimistolle.

Viranomaisen mukaan SDF on Yhdysvaltain tehokkain liittolainen Raqqan piirittämisessä. Sillä on mukanaan alueelta kotoisin olevia taistelijoita.

Virkamiehen mukaan operaatio tarkasti suunniteltu ja monivaiheinen samaan tapaan kuin meneillään oleva hyökkäys Mosulin kaupungin Irakissa.

Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat Irakin joukot aloittivat lokakuun puolessavälissä suurhyökkäyksen Isisin tärkeimmän kaupungin Mosulin valtaamiseksi takaisin äärijärjestöltä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters