1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkin HDP-puolue keskeyttää työnsä parlamentissa jäsentensä pidätysten vuoksi

Kansanedustajat lähtevät kiertämään kansalaisten joukossa kuullakseen heidän mielipiteitään tulehtuneesta tilanteesta.

Kansanedustajien pidättämistä vastustaneet mielenosoittajat pakenivat poliisin vesitykkien tulitusta lauantaina Istanbulissa. Kuva: Sedat Suna / EPA

Kansandemokraattinen puolue HDP on ilmoittanut, että se keskeyttää valiokuntatyönsä Turkin parlamentissa eikä osallistu enää myöskään täysistuntoihin yhdeksän kansanedustajansa pidättämisen vuoksi.

Puolueen muut kansanedustajat siirtyvät parlamenttityön sijasta turuille ja toreille tapaamaan ihmisiä ja päättämään sen perusteella jatkotoimista, HDP:stä kerrotaan.

HDP:n johtajat Selahattin Demirtaş ja Figen Yüksekdağ Şenoğlu sekä seitsemän muuta kansanedustajaa pidätettiin perjantaina syytettyinä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n jäsenyydestä tai tukemisesta.

Turkki pitää kielletyn PKK:n jäseniä terroristeina.  HDP on aina jyrkästi kiistänyt väitteet, että se olisi PKK:n laillinen julkisivu.

Pommi-iskulle ilmoittautui kaksi tekijää

Kurdialueella Diyarbakırissa on määrä järjestää sunnuntaina mielenosoitus pidätyksiä vastaan. Lauantaina Istanbulissa poliisi käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja vastaavan protestin hajottamiseksi.

Perjantaina Diyarbakırissa räjähti 11 hengen vaatinut ja sataa haavoittanut autopommi, josta Turkin viranomaiset syyttävät PKK:ta. Iskun tekijäksi ilmoittautui ensin islamistinen Isis-järjestö ja sitten PKK:sta eronnut sirpaleryhmä Vapauden haukat, TAK.

Jos iskijä oli Isis, pommi liittyi Syyrian sisällissotaan. Vapauden haukat puolestaan sanoi pommin olleen vastaus Turkin murhanhimoiseen politiikkaan ja sietämättömään painostukseen Kaakkois-Turkin kurdialueilla.  

Tästä Turkin parlamenttisalin 550 kansanedustajan joukosta katoaa yli kymmenesosa, kun HDP puolue vetäytyy parlamenttityöskentelystä. Kuva: EPA

Turkin ja EU:n välit yhä kireämmät

Kurdien oikeuksia ajava HDP pääsi parlamenttiin viime vuonna. Sillä on kolmanneksi suurin parlamenttiryhmä, 59 kansanedustajaa. Kun he ovat poissa 550-henkisestä parlamentista, presidentti Recep Tayyip Erdoğanilla on tilaisuus edistää HDP:n vastustamia lakimuutoksia, joilla hän haluaa lisätä presidentin valtaoikeuksia.

Toukokuussa parlamentti hyväksyi lain, joka vei kansanedustajilta syytesuojan. Yhdysvallat ja EU-maat ovat kritisoineet Erdoğania siitä, että tämä käyttää vallankaappausyrityksen jälkeisiä terrorismisyytteitä tekosyynä kaiken opposition nujertamiseen.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini ja unionin laajentumiskysymyksistä vastaava komissaari Johannes Hahn sanoivat, että EU:lle tärkeiden kumppaneiden Demirtaşin ja Şenoğlun ja muiden kansanedustajien pidättäminen vaarantaa parlamentaristisen demokratian Turkissa.

Turkin Eurooppa-ministeri Ömer Çelik on kutsunut EU:n edustajat maanantaiksi kuulemaan Turkin viimeaikaisista käänteistä, kuten ministeriön tiedotteessa sanotaan. Selvää on, että Turkin pyrkimykset EU:n jäseneksi ovat kovassa vastatuulessa, jos jäsenyys Turkkia enää kiinnostaakaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters