Hyppää sisältöön

Näkökulma: X Factorin lavastettu todellisuus – tuotanto päättää, millaisena näemme Saara Aallon ja muut kilpailijat

Kilpailijoilla ei ole sananvaltaa siihen, kuinka heidät ohjelmassa esitetään.

X Factorin kuvausryhmä pyytää Saara Aaltoa usein toimimaan kameran edessä tietyllä tavalla tai sanomaan tietyt sanat. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Tuskin kukaan on enää vuosiin ajatellut, että tositelevisio olisi totta, mutta on silti hämmentävää seurata läheltä, miten todellisuuden illuusio synnytetään.

– Miltä sinusta tuntui, kun Gifty viime lauantaina putosi kilpailusta? X Factorin tuotantotiimin jäsen kysyy Saara Aallolta. Kamera käy. Ennen kuin Aalto ehtii vastata kysymykseen, haastattelija jatkaa:

– Olisi hyvä, jos vastaisit tähän kysymykseen, että tajusit Giftyn putoamisen myötä, kuinka rankka tämä kilpailu on ja että kuka tahansa voi pudota milloin tahansa.

– Tajusin Giftyn putoamisen myötä, kuinka rankka tämä kilpailu on ja että kuka tahansa voi pudota milloin tahansa, Saara Aalto sanoo.

Näin tositelevisiota tehdään. Ohjelman käsikirjoitus määrittää, millaisia tilanteita kenenkin kilpailijan kohdalla halutaan luoda, millaisia tunteita nostaa esiin ja millainen kuva kilpailijasta sillä viikolla halutaan välittää.

Yle vieraili tällä viikolla Lontoossa kilpailijoiden harjoitusstudiolla sekä X Factor -talolla, jossa kilpailijat asuvat.

Ylen vierailu päätyi myös X Factorin Saara Aallon tämän viikon esittelypätkään. Aallon pätkän teemaksi olikin selvästi käsikirjoitettu hänen suosionsa kasvu Suomessa ja suomalaisen median kiinnostus häntä kohtaan.

X Factor -tiimi ei halunnut kuvata Ylen varsinaista haastattelua, vaan lavasti haastattelusta oman versionsa, jossa repliikit syötettiin sekä haastateltavan että haastattelijan suuhun: ”Koko Suomi kannustaa sinua”.

Ohjelmassa luodaan myös illuusio siitä, että kilpailijat ja näiden tähtivalmentajat miettisivät joka viikko yhdessä, millainen esitys seuraavalla viikolla nähdään.

Todellisuudessa Aallolla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa kappalevalintoihin.

– Minulle kerrotaan joka maanantai, minkä kappaleen esitän sillä viikolla ja sitten vain harjoittelen sen, Aalto kertoi Ylelle Lontoossa.

Kilpailun tuomari Simon Cowell kritisoi eilisillan X Factor -lähetyksessä, että Aallon Japani-tyylisessä esityksessä laulu jäi hieman yliampuvan puvustuksen ja lavastuksen jalkoihin. Hän varoitti Saaraa suostumasta koreografin nukeksi.

Aalto oli kuitenkin nähnyt esityksen puku- ja lavastussuunnitelman ensimmäisen kerran keskiviikon koreografiaharjoituksissa, joita Yle seurasi. Koreografi Brian Friedman näytti tuolloin Aallolle läppäriltään suunnitelman show’sta selittäen: ”Tällainen kampaus sinulle tulee” ja ”Tässä kohtaa menet sermin taakse”.

Kaikki oli siis suunniteltu valmiiksi. Aalto ei olisi voinut enää muuttaa esityksen tyyliä. Jokaisen esityksen harjoitteluun kun oli varattu vain 45 minuuttia aikaa tanssiryhmän kanssa. Isossa televisioproduktiossa kaikilla on kiire ja jokainen ylimääräinen viivästys vaikuttaa useamman ihmisen työmäärään.

Vaikka Saara Aalto on X Factorissa osa isoa tuotantokoneistoa, hän vakuutti Ylelle viihtyvänsä tuossa roolissa. Hän korosti moneen otteeseen sitä, että tuotantotiimin näkemykset ovat täydellisesti linjassa hänen omien näkemystensä kanssa.

Ilman vahvaa ääntään Aalto ei olisi tuotantokoneiston osaksi päässyt. Jos hän esittää roolinsa hyvin eikä X Factorin tuotanto onnistu pilaamaan hänen mahdollisuuksiaan vääränlaisella brändäämisellä, hän voi hyvinkin menestyä kilpailussa ja sen jälkeen.

.
.